Stalker (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stalker
Generell informasjon
SjangerScience fiction / Mysterie / Drama / Filosofi
Utgivelsesår1979
Prod.landSovjetunionen
Lengde2 t. 43 min.
SpråkRussisk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiAndrej Tarkovskij
ProdusentAleksandra Demidova
ManusforfatterArkadij Strugatskij
Boris Strugatskij
MusikkEduard Artemjev
SjeffotografAlexander Knyazhinsky
Foran kamera
MedvirkendeAlexander Kaidanovskij
Anatolij Solonitsyn
Nikolai Grinko
PremiereMai 1979 (Sovjet)
13. mai 1980 (Cannes FF)
24. august 1982 (Norge)
Eksterne lenker

Stalker (russisk originaltittel Сталкер) er en sovjetrussisk spillefilm fra 1979 regissert av Andrej Tarkovskij. Stalker er en science fiction-film med et religiøs-filosofisk tema som blir fortalt i et langsomt tempo. Filmen handler om tre menn som vandrer gjennom «Sonen», et forbudt, overgrodd og øde, post-apokalyptisk ruinområde, på leting etter et rom som sies å kunne oppfylle ens innerste ønsker. Alexander Kaidanovskij spiller hovedrollen som Stalker, en veiviser som fører Forfatteren, spilt av Anatoli Solonitsyn, og Professoren, spilt av Nikolai Grinko, gjennom området. Stalkers kone blir spilt av Alisa Freindlich.

Stalker er en allegorisk framstilling av konflikten mellom vitenskap og åndelighet, fornuft og følelser. Historien blir fortalt i dvelende, drømmeaktige scener og tablåer og bygger fritt på fortellinga i forfatterbrødrene Arkadij og Boris Strugatskijs sciencefiction-roman Piknik ved veikanten (originaltittel Пикник на обочине) som ble utgitt i 1972.

I Piknik ved veikanten er sonen full av merkelige gjenstander og fenomener som utfordrer den kjente vitenskapen. En rest av dette opptrer i filmen ved at Stalker stadig må kaste metallmutre fram på stien før de våger å gå videre. Personene i Piknik ved veikanten gjør noe liknende når de frykter at de nærmer seg unormale gravitasjonsfelt som kan knuse dem. Et tidlig utkast av filmmanuset ble også utgitt som egen roman under tittelen Stalker, en historie som flere steder skiller seg fra den ferdige filmen.

Navnet Stalker er i romanen og filmen lånt fra det engelske ordet stalker i den opprinnelige betydninga «jaktlos» eller «snikjeger», ikke i den moderne betydninga «tvangsmessig forfølger».

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]