Hopp til innhold

Tidsmaskinen (1973)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tidsmaskinen
orig. ван Васильевич меняет профессию
Ivan Vasiljevitsj menjaet profesijo
Generell informasjon
Utgivelsesår1973
Prod.landSovjetisk
Lengde93 min.
SpråkRussisk
Bak kamera
RegiLeonid Gajdaj
Basert påИван Васильевич (Ivan Vasiljevitsj) av Mikhail Bulgakov
Prod.selskapMosfilm
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Tidsmaskinen[1] (originaltittel: russisk: ван Васильевич меняет профессию, Ivan Vasiljevitsj menjaet profesijo) er en sovjetrussisk sci-fi musikal-komedie fra 1973 regissert av Leonid Gajdaj etter et teaterstykke fra Mikhail Bulgakov.

Timofejev bygger en tidsmaskin som fører ham, hans husvert og en frekk innbruddstyv tilbake til det 16. århundre. Der møter de tsar Ivan den grusomme, som til forveksling likner husverten. På grunn av likheten oppstår det en rekke forviklinger. Noen av hovedrollene ble spilt av Jurij Jakovlev og Leonid Kuravljov.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien begynner i Moskva i 1973, hvor ingeniør Aleksandr Sjurik Timofejev (spilt av Aleksandr Demjanenko) arbeider på en tidsmaskin i leiligheten sin. Ved et uhell sender han Ivan Vasilievitsj Bunsja (spilt av Jurij Jakovlev) som arbeider ved leilighetsbygningen han bor i tilbake i tid. Han sender også Zjorzj Miloslavskij (spilt av Leonid Kuravljov) en innbruddstyv, tilbake til Ivan IV av Russland sin tid.

Paret blir tvunget til å bruke forkledning. Bunsha kler seg ut som tsar Ivan IV og Miloslavskij som en hertug. Samtidig blir den virkelige Ivan IV (også spilt av Jurij Jakovlev) sendt av samme tidsmaskin inn i Sjuriks leilighet, han må forholde seg til livet i nåtiden, samtidig som Shurik forsøker å fikse tidsmaskinen slik at alle kan bringes tilbake til deres rette periode i historien.

Bunsja og tsar Ivan IV ser veldig like ut, men har vidt forskjellige personligheter - noe som resulterer i morsomme situasjoner med feil identitet. I mellomtiden blir politiet tipset om Shurik, og det blir et kappløp mot tiden for å fikse maskinen sin tidsnok.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 6. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata