Filmselskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Paramount Pictures er det største amerikanske filmselskapet med en markedsandel på 19,3 prosent.
Hollywood-regissøren Steven Spielberg grunnla filmselskapet DreamWorks i 1994.
Det svenske filmselskapet Svensk Filmindustri har gjort seg kjent for filmer av Victor Sjöström, Mauritz Stiller og Ingmar Bergman, samt for filmatiseringer av Astrid Lindgrens bøker.

Et filmselskap er et selskap som administrerer, finansierer og innehar juridisk ansvar for filmproduksjoner. I tilknytning til dette er filmselskaper gjerne involvert i utvikling og salg av filmrelaterte produkter, slik som filmmusikk, videospill, leker og klær.

De tradisjonelt største og mest kjente filmselskapene, kjent som The Big Five («De fem store»), var 20th Century Fox, RKO Pictures, Paramount Pictures, Warner Bros. og Metro-Goldwyn-Mayer. Tre andre selskaper regnes også med blant de viktigste, selv om disse var mindre: Universal Pictures, Columbia Pictures og United Artists.

Idag er det seks store filmselskaper: Paramount Pictures (eies av Viacom), Warner Bros. (eies av Time Warner), Columbia Pictures (eies av Sony), Walt Disney Pictures/Touchstone Pictures (eies av The Walt Disney Company), Universal Pictures (eies av Comcast og General Electric) og 20th Century Fox (eies av News Corporation).

Historie[rediger | rediger kilde]

Filmselskaper i USA[rediger | rediger kilde]

Det tyske Filmstudio Babelsberg i nærheten av Berlin var verdens første filmstudio i stor målestokk og en forløper til amerikanske Hollywood. Babelsberg framstiller fortsatt storfilmer for det globale marked hvert år.

I 1893 bygde Thomas Edison det første filmstudioet i USA da han bygde Black Maria, et bygg i tjærepapp i nærheten av sine laboratorier i West Orange i New Jersey og tilbød sirkusartister, skuespillere og andre å framføre sin kunster foran et filmkamera. Han spredte disse svært enkle filmene til vaudevilleteatre, voksmuseer, spillemaskiner («penny arcades») og andre steder. Det nyskapende filmselskapet Thanhouser ble opprettet i New Rochelle i delstaten New York i 1909 av den amerikanske teaterempresarioen Edwin Thanhouser. Selskapet produserte og utga 1 086 filmer mellom 1910 og 1917, og spredte dem med suksess verden over. Den første seriefilmen (eller føljetongfilm) noen gang, Million Dollar Mystery, ble utgitt av filmselskapet Thanhouser i 1914.

Tidlig på 1900-tallet begynte ulike selskaper å flytte til Los Angeles i California. Selv om elektrisk lys den gangen var omfattende tilgjengelig var det ennå ikke kraftig nok til å vise film best vis; den beste kilden for lys for film var naturlig sollys. En del film ble filmet på takene av bygninger i sentrum av Los Angeles. Tidlige filmprodusenter flyttet litt senere til Sør-California for slippe unna unnslippe Edisons Motion Picture Patents Company (MPPC, også kjent som Edison Trust), opprettet i desember 1908 og kontrollerte bortimot alle patenter som var relevant for filmproduksjon på denne tiden.[1]

Det første filmselskap i området Hollywood var Nestor Studios, åpnet i 1911 av Al Christie for David Horsley. I løpet av det samme året var det rundt 15 andre uavhengige filmselskaper som bosatte seg i Hollywood. Andre filmselskaper kom etter hvert til opprette lokalisering på steder som Culver City, Burbank, og hva som snart kom til å bli kjent som Studio City i San Fernando Valley.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]