Hopp til innhold

Krig og fred (1967)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Krig og fred
orig. Война и мир, Vojna i mir
Generell informasjon
Utgivelsesår1965–67
Prod.landSovjetisk
Lengde431 min.
SpråkRussisk
Bak kamera
RegiSergej Bondartsjuk
Basert på«Krig og fred» av Leo Tolstoj
Eksterne lenker

Krig og fred (originaltittel: russisk: Vojna i mir,Война и мир) er en sovjetrussisk spillefilmserie produsert fra 1965 til 1967 regissert av Sergej Bondartsjuk etter Leo Tolstojs roman av samme tittel.

Filmen ble opprinnelig vist i fire deler fra 1966 fram til 1967. Bondartsjuk spilte selv hovedrollen som Pierre Bezukhov mot Viatsjeslav Tikhonov og Ludmila Saveljeva, som framstilte fyrst Andrej Nikolajevitsj Bolkonskij og Natasja Rostov.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I St. Petersburg i 1805 blir Pierre Bezukhov, den uekte sønnen til en velstående adelsmann, introdusert for et samfunn med høyere sosial status. Hans venn, prins Andrei Bolkonsky, slutter seg til Den keiserlige russiske hær under kommando av general Mikhail Kutuzov i Den tredje koalisjonen mot Napoleon Bonaparte. Men Pierre tiltrekker seg oppmerksomheten til Hélène Kuragina, og gifter seg med henne. Men Pierre hører snart rykter om at hun har drevet med utroskap, og at hun hatt ett forhold med Fyodor Dolokhov. I mellomtiden deltar Andrei i den mislykkede kampanjen i Østerrike, hvor han blant annet deltar i Slaget ved Austerlitz. Han blir hardt skadd og forvekslet med en død person. Han kommer tilbake til farens eiendom akkurat i tide for å se hans kone Lisa dø under en fødsel.

I 1809 deltar Natasha, den unge datteren til en greve, ved hennes første offisielle ball i en alder av 16 år. Andrei Bolkonsky forelsker seg straks i Natasha, og har til hensikt å gifte seg med henne. Men faren hennes krever at de venter. Andrei reiser utenlands, og Natasha lengter desperat etter ham. Men i mellomtiden møter hun den kjekke Anatole Kuragin, som også forelsker seg i henne. Natasha bestemmer seg for at hun foretrekker Anatole fremfor Andrei. Men i aller siste øyeblikk angrer hun på valget, og forlater planene om å flykte sammen med Anatole. Imidlertid har Andrei fått vite om planene deres, og erklærer at deres forlovelse er avlyst. Natasha får deretter et nervøst sammenbrudd.

I 1812 forsøker Napoleon og hans hær å invadere Russland, noe som var begynnelsen på Napoleons felttog i Russland 1812. Feltmarskalk Kutuzov blir utnevnt av tsaren til å forsvare Russland. Kutuzov ber Andrei om å bli med ham som stabsoffiser, men Andrei ønsker seg en annen kommando. Pierre nærmer seg også slagmarken før den kommende konfrontasjonen mellom under slaget ved Borodino, og han melder seg frivillig til å hjelpe til med artilleri. Dette slaget involverer hundretusenvis av soldater, tusenvis av hester, og hundrevis av kanoner.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]