Afonja

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Afonja
orig. Афоня
Generell informasjon
GenreFilmkomedie, tragikomedie, melodrama
Utgivelsesår1975
NasjonalitetSovjetunionen
Lengde87 min.
SpråkRussisk
Bak kamera
RegiGeorgij Danelija[1] Rediger dette på Wikidata
ManusAleksandr Borodjanskij Rediger dette på Wikidata
TemaAlkoholisme Rediger dette på Wikidata
MusikkMoisej Vajnberg Rediger dette på Wikidata
FotoSergej Vronskij Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeLeonid Kuravljov, Jevgenij Leonov, Jevgenija Simonova, Savely Kramarov, Nina Maslova, Boryslav Brondukov, Valentina Talyzina, Vladimir Basov, Nina Ruslanova, Mykola Hrynko, Radner Muratov, Mikhail Svetin Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapMosfilm Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1975
Eksterne lenker

Afonja (originaltittel: Афоня) er en sovjetisk film fra 1975, regissert av Georgij Danelija.[2][3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Rørlegger Afanasij og vennen hans Fedulov (Borislav Brondukov) bruker hele dagen og kvelden på å unngå arbeid, og heller finne muligheter til å drikking og fest. Afanasij bruker også forskjellige utenlandske eller gammeldagse navn for å presentere seg for fremmede, i håp om fremstå mer interessant. Afanasij møter Kolja ved en pub, og han kommer sent hjem alt for alkohol-påvirket. Men når kjæresten ser hva slags tilstand han er i, velger hun å forlate ham. Neste morgen kan han ikke engang huske gårsdagens drikking. Ting fortsetter å gå nedoverbakke for Afanasij. Han får ikke tildelt noen nye praktikanter fra fagskolen, av frykt for at han ikke vil lære dem noe som helst og kommer til å behandle dem dårlig.

Snart kommer Kolja for å bo hos ham en stund, etter å ha blitt kastet ut av huset sitt av hans egen kone. En dag møter Afanasij den unge sykepleieren Katja Snegireva som kjenner til ham gjennom broren hennes. Men Afanasij gir henne ikke mye oppmerksomhet, fordi han er mer interessert i eldre kvinner og allerede har et godt øye til en annen kvinne. Samme kveld blir Afanasij utfordret til en slåsskamp av en kjeltring, som han tidligere hadde kranglet med. Kjeltringens venner blir med, og hjelper ham med å slåss mot Afanasij. Katka bekymrer seg for Afanasij sikkerhet, og kontakter politiet. En dag møter han Helen (spilt av Nina Maslova) og blir forelsket i henne ved første blikk. Han begynner å finne på unnskyldninger for å jobbe i leiligheten hennes, til og med å narre en leietaker, en astronom (spilt av Gotlib Roninson) ved å bytte ut hans nye vaskeservant med en gammel, slik at han kan installere denne vasken i Helens hjem som en gave.

I drømmene sine ser Afanasij for seg en potensiell familie-idyll med Helen som sin kone, og deres perfekte barn. Katja Snegireva er romantisk interessert i Afanasij, og fortsetter å planlegge nye møter med ham i forsøk på å tiltrekke seg oppmerksomheten hans. Men Afanasij er fullstendig uvitende om de virkelige følelsene hennes. I mellomtiden fører Afanasijs vedvarende drukkenskap, skulking fra jobb og slåssing til at han risikerer å få sparken fra jobben sin. I tillegg, hvis han ikke får tak i den nye vaskeservanten han ga til Helen, vil han definitivt få sparken. Afanasij tar en porselensvask med blomster til Helen for å bytte mot den andre vasken, men Helen kommer hjem med selskap. Hun gjør følelsene sine ganske tydelige: hun har sitt eget liv blant fasjonable og velstående menn, og Afanasij er bare en rørlegger. Afanasij, deprimert, går til en restaurant sammen med Fedulov, og planlegger å drukne sorgen i alkohol. I sin berusede tilstand går han til Katja Snegirevas hjem og foreslår ekteskap, og våkner ved siden av henne neste morgen.

Men Katja forteller ham at hun planlegger å flytte til Afrika, på grunn av jobb. Afanasij bestemmer seg deretter for å reise tilbake til landsbyen som han kom fra, til sin tante Frosya (spilt av Raisa Kurkina) en enkel og beskjeden kvinne som hadde oppdratt ham. Men der oppdager han at hans tante Frosya faktisk hadde dødd to år tidligere. Landsbyboerne hadde sendt ham et telegram, som han ikke hadde mottatt fordi han hadde flyttet, og de visste ikke om hans nye adresse. Fra naboen hennes, onkel Yegor (spilt av Nikolai Grinko) får Afanasij vite at Frosya savnet ham dypt. og til og med hadde skrevet brev til seg selv fra navnet hans, og sendte disse brevene fra en annen landsby i nærheten. Disse brevene leste hun høyt for flere av naboene hennes, en de forsto at hun egentlig hadde skrevet alle disse brevene selv. Men de nevnte aldri dette for henne, for ikke å såre Frosyas følelser.

Frosya hadde dødd sittende foran vinduet sitt, hvor hun fremdeles ventet på at Afanasij endelig skulle komme hjem til henne. Afanasijs depresjon blir stadig dypere etter dette, han har mistet alt, og har ikke lenger noen steder å gå. Han går til postkontoret, og forsøker å kontakte Katja Snegireva. Men hun har allerede flyttet, og han får ikke kontakt med henne. Ting har blitt så ille at en lokal politimann blir overbevist om at Afanasij ikke er mannen på pass-fotografiet hans, så dyster har han blitt siden dette fotografiet ble tatt.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Leonid Kuravljov - Afanasij Borsjtsjov
  • Jevgenija Simonova - Katja Snegireva
  • Jevgenij Leonov - Kolja
  • Savelij Kramarov - Razor
  • Nina Maslova - Jelena

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]