Middelhavsstær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Middelhavsstær
Middelhavsstær
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sturnus unicolor
Temminck, 1820
Norsk(e) navn: Middelhavsstær, ensfarget stær
Hører til: stærfamilien,
spurvefugler,
moderne fugler,
fugler
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat: åpne landskap
Utbredelse: Den iberiske halvøy, Nord-Afrika, vestlige middelhavsøyer
Sturnus unicolor

Middelhavsstær, Sturnus unicolor, er en spurvefugl, nær beslektet med den vanlige europeiske stæren.[2] De to artene likner hverandre, men forveksling er først og fremst aktuelt om vinteren når vanlig stær trekker inn i områdene hvor middelhavsstæren finnes. Sistnevnte er stasjonær og finnes over et langt mindre område enn vanlig stær: I Spania, Portugal, Nordvest-Afrika, Sicilia, Sardinia og Korsika.

Identifikasjon[rediger | rediger kilde]

De voksne middelhavsstærene har et mer oljeaktig utseende; fjærdrakten er helt uten flekker, svart, men med metallglans. Føttene er lysende rosa. Også i vinterdrakt framstår de mer svarte enn vanlig stær, om enn noe flekkete. Kjønnene er svært like av utseende. Ungfuglene er mørkere brune enn hos vanlig stær.

Fuglene kjennes lett fra voksne svarttrosthanner ved kortere hale og ved at de går – som vanlig stær – mens svarttrostene hopper. I flukt har de samme direkte flukt som vanlig stær, med trekantet vingeform. De opptrer svært støyende og er gode imitatorer. Lydene minner svært om dem hos vanlig stær, men er noe klarere og sterkere.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Føde, habitat og hekkeforhold er i det vesentlige som for vanlig stær. Som denne danner den til dels store flokker. I det store og hele ser det imidlertid ut til at de to artene ikke blander seg vesentlig med hverandre.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BirdLife International 2004. Sturnus unicolor. In: IUCN 2006. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. Downloaded on 12 May 2006.
  2. ^ http://www.nrm.se/download/18.251938811dab4a5dcc8000180/Zuccon+et+al+Sturnus+ZSC+2008.pdf Phylogenetic relationships among Palearctic–Oriental starlings and mynas (genera Sturnus and Acridotheres: Sturnidae) Dario Zuccon, Eric Pasquet, Perg P. Ericson, Zoologica Scripta 37(5), September 2008, s. 469–481

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]