Patch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

På engelsk betegner ordet patch i første rekke et stykke tøy som sys på f.eks et klesplagg for å reparere (lappe) en skade.

Informasjonsteknologi[rediger | rediger kilde]

På norsk finner man ordet bare i overført betydning innen IT, enten som substantiv, i betydningen "endring", eller verb: «å påføre en endring» (engelsk: «to apply a patch»).

Programmet patch[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: patch (program)

I sin mest presise betydning brukes ordet om Larry Walls verktøy patch og de korreksjonsfiler som dette benytter. Denne betydningen begrenser seg til endringer i tekstform. Bruksområder er i første rekke endringer av kildekode som utviklere deler seg i mellom.

Lapping av ferdig programvare[rediger | rediger kilde]

Mer uformelt kan en patch være en brukerrettet og mer ekstraordinær «lapping» av ferdig programvare, typisk for å fikse en feil. Dette kan foregå ved at brukeren av programvaren laster ned et ekstra program som modifiserer en liten del av det originale programmet. Det ekstra programmet eller selve modifikasjonen betegnes da som «patchen».

Bruken av uttrykket skal kunne spores tilbake til tiden da datamaskiner ble programmert med hullkort eller hullkoding på papirrull. En oppdatering av programvaren kunne da foregå ved at man fikk tilsendt en ny papirremse som skulle lappes (patches) inn på et bestemt sted i rullen.