Kakhaber Kaladze

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kakhaber Kaladze
Fødtკახა კალაძე
27. feb. 1978[1][2][3]Rediger på Wikidata (45 år)
Sovjetunionens flagg Samtredia, Georgia, Sovjetunionen
BeskjeftigelseFotballspiller, politiker, gründer, ordfører Rediger på Wikidata
Embete
  • Minister of Energy (2012–2017)
  • medlem av Georgias parlament (2012–2012)
  • medlem av Georgias parlament (2016–2016)
  • Mayor of Tbilisi (2017–) Rediger på Wikidata
Utdannet vedStatsuniversitetet i Tbilisi
EktefelleAnouki Areshidze
PartiGeorgias drøm
NasjonalitetGeorgia
UtmerkelserVakhtang Gorgasals orden[4]
Høyde185 cm
PosisjonMidtstopper
Klubbinformasjon
Spiller forGenoa
Draktnr.13
Klubber
År Klubber Kamper (mål)
1993–1997
1998–2001
2001–2010
2010–2012​
Dinamo Tblisi
Dynamo Kyiv
AC Milan
Genoa
82 (1)
63 (6)
194 (12)
53 (1)
Landslag
År
1996–2011
Lag
Georgia
Kamper (mål)
83 (1)
Signatur
Kakhaber Kaladzes signatur

Kakhaber Kaladze (georgisk: კახაბერ (კახა) კალაძე [kʼaxabɛr kʼalad͡zɛ]; født 27. februar 1978 i Samtredia) er en georgisk fotballspiller som til 2012 spilte for den italienske klubben Genoa. Kaladze har en fortid i klubbene Dinamo Tblisi, Dynamo Kyiv og AC Milan. Kaladze ble i 2012 visestatsminister og energiminister i Georgia.

Klubbkarriere[rediger | rediger kilde]

Han startet sin karriere som spiss i den lille georgiske klubben Lokomotiv Samtredia, der hans far var president. I 1994 tok han turen til Georgias største klubb FC Dinamo Tbilisi. Han debuterte umiddelbart, og 16 åringen var ubeskjeden nok til å score etter bare få minutter i sin første kamp for klubben. Allerede året etterpå fikk den talentfulle og allsidige spillern sin debut for Georgia mot Kypros.

Dynamo Kyiv[rediger | rediger kilde]

Innsatsen på klubblaget og landslaget førte til interesse fra andre klubber, og i januar 1998 hentet den ukrainske storklubben Dynamo Kyiv georgieren for i underkant av €300 000. Kaladze selv mente at det var hans innsats i en VM-kvalifiseringskamp mot Italia, der han markerte vekk Christian Vieri, som førte til at Kyiv-klubben bestemte seg for å hente han, bare 20 år gammel.

Kaladze fortsatte å vise imponerende takter også i sin nye klubb. Han viste sin allsidighet gjennom å spille midtstopper, venstreback, libero og defensiv midtbane i løpet av sin tid i den ukrainske klubben. Kala ble en viktig bidragsyter for Dynamo i sesongen 98/99 da de leverte en fantastisk sesong i Champions League. Etter at Dynamo hadde vunnet sin innledende gruppe og slått ut Real Madrid i kvartfinalen, ble til slutt Bayern München for sterke og vant semifinalen med 4–3 sammenlagt. Med sine tre seriemesterskap i Kyiv, hadde Kaladze nå vunnet serien hele syv ganger på rad, da han også fikk med seg fire strake mesterskap hjemme i Georgia med FC Dinamo Tbilisi.
Kaladze fikk også med seg totalt fem cuptitler i sine to første klubber som profesjonell.

AC Milan[rediger | rediger kilde]

Milan var tidlig interessert i den allsidige klassespilleren, men det tok tid før de endelig fikk hentet ham til Italia. Dynamo var lunkne til salg, men etter hvert som Kaladzes kontrakt nærmet seg slutten, ble det klart at Kyiv-klubben måtte selge og da Milan la €16 millioner på bordet, kunne de ikke si nei. Dermed fulgte Kaladze i januar 2001 etter sin tidligere lagkamerat, Andrij Sjevtsjenko, som hadde havnet i Milan halvannen sesong tidligere.

Året 2001, som startet bra med overgangen til Milan, skulle vise seg å bli et mareritt for Kaladze og hans familie. Kaladzes bror, Levan, ble kidnappet hjemme i Georgia, og til tross for flere forsøk på å løse konflikten, fikk saken et trist utfall. Kidnapperne sluttet å gi lyd fra seg og tidlig i 2006 ble det bekreftet at Levan Kaladze var en av flere som hadde blitt funnet drept noen måneder tidligere.

Til tross for den familiære tragedien viste Kaladze seg som en klassespiller også i Milan. Etter å ha blitt testet i litt forskjellige posisjoner på banen, etablerte han seg som venstreback.
Sesongen 2002/2003 vant han sine første titler med klubben.
Kaladze spilte hele Champions League-finalen på Old Trafford, som endte med seier over Juventus, og han fikk også med seg triumfen i Coppa Italia. Sesongen etter ble mye tyngre for Kaladze.
Skader førte til at han fikk med seg kun seks seriekamper og fikk ikke bidratt all verden til seriemesterskapet som klubben hentet hjem den sesongen.

Sesongen 2004/2005 var Kaladze skadefri, men maktet ikke å spille seg til fast plass på laget som endte som nummer to både i serien og Champions League. Sommeren 2005 vurderte Kaladze sin fremtid i klubben og det så lenge ut til at Chelsea skulle bli georgierens neste klubb, men slik endte det ikke. I stedet valgte Kaladze å skrive under en ny kontrakt med Milan og sesongen som fulgte ble en personlig opptur.
Med flere midtstoppere ute med skade, valgte trener Carlo Ancelotti å benytte Kaladze som midtstopper sammen med Alessandro Nesta. Og Kaladze sviktet ikke. Han viste seg fra sin aller beste side og viste at han er en forsvarsspiller i europeisk toppklasse.

Kaladze har overgangrekorden for en georgisk spiller da han ble solgt fra Dynamo Kyiv til Milan for 16 millioner euro.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Kaladze har engasjert seg politisk i partiet Georgisk drøm - demokratisk Georgia og ble i 2012 innvalgt i parlamentet. Partiet vant valget og den 25. oktober 2012 ble Kaladze visestatsminister og energiminister i regjeringen til statsminister Bidzina Ivanisjvili.[5][6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Argentine Soccer Database, oppført som KAKHABER KALADZE, BDFA player ID 47789[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ FBref, FBref spiller-ID 342ab619, oppført som Kakha Kaladze[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ transfermarkt.com, Transfermarkt spiller-ID 3430, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.nplg.gov.ge[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «Ivanishvili Confirmed as Prime Minister», Civil.ge, 25. oktober 2012.
  6. ^ «Members» Arkivert 3. juni 2012 hos Wayback Machine., Georgias regjering.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]