Kaká

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kaká
Ricardo Izecson dos Santos Leite
Kaká vs Real Sociedad 2011.jpg
Født22. april 1982 (35 år)
Brasília, Brasil
Ektefelle Caroline Celico (2005–2015)
Utdannet ved Full Sail University
Beskjeftigelse Fotballspiller, diplomat
NasjonalitetBrasil
Utmerkelser Samba d'Or, Gullballen
KallenavnKaká
Høyde187cm[1]
PosisjonOffensiv midtbane/Angriper
Klubber*
År Klubber Kamper (mål)
1999–2003
2003–2009
2009–2013
2013–2014
2014-
2014​
São Paulo FC
Milan
Real Madrid
Milan
Orlando City
São Paulo (lån) Orlando City
59 (23)
193 (70)
85 (23)
30 (7)
0 (0)
19 (2)
Landslag**
År
2002–
Lag
Brasil
Kamper (mål)
87 (29)

* Antall seriekamper og -mål
er sist oppdatert 16.01.2015.
** Antall landskamper og -mål
er sist oppdatert 16.01.2015.

Ricardo Izecson dos Santos Leite (født 22. april 1982 i Brasília), bedre kjent som Kaká, er en brasiliansk tidligere fotballspiller.[2]

Han har spilt for den italienske serie A-klubben Milan og på Brasils landslag. Han blir regnet for å være blant verdens beste midtbanespillere, og ble i 2007 kåret til årets spiller av FIFA.[3]

Kaká fikk i 2008 prisen Samba d'Or. Han var en lynrask trequartista, en spiller som skaper og scorer mål, og kan sammenlignes med Argentinas Diego Maradona i spillestil. På høyden var han også en av de raskeste fotballspillerne i verden og muligens også verdens raskeste med ballen i bena.

Klubbkarriere[rediger | rediger kilde]

São Paulo[rediger | rediger kilde]

Kaká debuterte på det brasilianske laget São Paulo FC i 2001 som 19-åring. Den første sesongen scoret han 12 mål på 27 kamper, og fulgte opp med ti mål på 22 kamper den påfølgende sesongen. Dette skapte interesse blant europeiske klubber, og Milan vant kappløpet om Kakás underskrift.

AC Milan[rediger | rediger kilde]

Debuten i Serie A kom mot Ancona 1. september 2003. Den første sesongen i Milan scoret han ti mål på 30 kamper, og klubben vant både Serie A og den europeiske supercupen. Kaká kom til finalen i Mesterligaen 2004/2005 men tapte for Liverpool på straffer.

Kaká ble toppscorer i Mesterligaen 2006/2007 (ti mål) etter å ha spilt bra hele sesongen, og Milan vant 23. mai 2007 finalen mot Liverpool. Av den italienske spillerforeningen ble Kaká kåret til årets italienske spiller for 2007.

Kaká gjorde stor suksess i AC Milan med sin energiske spillestil. Han ble et ungdomsidol og ble hyllet som en av de beste spillerne i verden mens han var i klubben. Han var et naturlig oppspillspunkt og gjorde Milan til et av verdens beste lag. Spillestilen hans var meget nyttig for manager Carlo Ancelotti, som brukte han som et bindeledd mellom midtbanen og angrepet. Ancelotti tillot Kaká å bevege seg fritt rundt på banen, noe som var viktig i måten Kaká spilte på. Han pleide spesielt å trekke ned mot midtbanestreken, plukke opp ballen for så å fosse framover med lange klyv. Hans hovedegenskaper var gode dribleevner, meget god teknikk og ballkontroll, både med lange og korte touch, i tillegg til hans store hurtighet.

Kaká var en suksess fra ankomst i 2003 og trener Carlo Ancelotti etablerte en spillestil der laget la seg dypt og avventet motstanderen, mens Kaká og Filippo Inzaghi fikk lov å bli i angrep. Laget stile ofte opp i den såkalte juletre-formasjonen med Dida som keeper, Favalli, Alessandro Nesta, Paolo Maldini og Jankulovski som forsvarere, Andrea Pirlo, Gattuso og Ambrosini som sentrale midtbanespillere, Kaka og Clarence Seedorf som offensive midtbanespillere og Filippo Inzaghi som spiss. Laget trakk seg tilbake i forsvar, noe som førte til at motstanderen aldri kunne kontre og dermed måtte spille seg oppover på banen. Da de mistet ballen gav de sentrale midtbanespillerne ballen til Kaká så fort som mulig og han ville deretter føre ballen i enorm fart oppover banen, noe som ofte førte til store sjanser for AC Milan.

I årene etter at Kaká forlot Milan dalte prestasjonene betraktelig. Kombinasjonen av en aldrene spillerstall og manglende kontringskraft spilte en stor rolle i Milans negative utvikling. Klubben karret seg til et nytt seriemesterskap i 2011, anført av en glimrende Zlatan Ibrahimović, men da en annen brasilianer, unge Alexandre Pato, også forlot klubben etter mange skader dalte Milans prestasjoner enda mer. Milan hadde hatt stor suksess med å veksle mellom raske kontringer og etablert spill, men da Kaká forlot klubben mistet man en spiller som ta med seg ballen over halve banen og enten score eller assistere. Alexandre Pato tok til dels over arven, men da også han forsvant mistet Milan all sin tidligere fryktinngytende kontringskraft. Uten raske spillere på banen kunne motstanderne lettere forberede seg på angrep fordi Milan ikke presset bakover med ball. Man kunne ganske enkelt komme seg tilbake med 4-6 spillere og la Milan prøve å trille seg gjennom forsvar.

Real Madrid[rediger | rediger kilde]

Sommeren 2009 signerte Kaká en seksårskontrakt med Real Madrid[4] Ifølge italiensk media var overgangen på hele 68 millioner euro, nær 610 millioner norske kroner.[5] I Real Madrid fikk ikke Kaká alltid frihet til å bevege seg rundt på banen og klarte dermed ikke alltid å involvere seg så mye i spillet som han likte. Han opplevde til stadighet å bli skadet og for hver skade ble han mer og mer overflødig i Spanias hovedstad Madrid. Da José Mourinho ble ansatt som manager for Real Madrid falt Kaká ut av laget ettersom Mourinho foretrakk Mesut Özil som playmaker, og Kaká ble stadig mer skadeplaget.

I september 2013 fikk han lov å forlate Real Madrid CF. Han valgte å reise tilbake til AC Milan.

AC Milan[rediger | rediger kilde]

Tilbake i Milan fikk han 30 kamper hvor han scoret 7 mål. Han spilte med samme drakt som første gang han var i klubben, nummer 22. Han ble også utnevnt som visekaptein. 7. januar 2014 scoret han sitt hundrede mål for AC Milan. Han scoret igjen en halvtime senere i kampen mot Atalanta. Da han ble skadet ble han enig med klubben om at han ikke skulle betales før han kunne spille igjen.

Orlando City[rediger | rediger kilde]

I juni 2014 ble det klart at Kaká hadde forlatt Milan og var blitt bosman-spiller. Da han signerte for AC Milan i januar 2013 hadde han fått med en klausul som gav han sjansen til å terminere kontrakten sin når han selv ønsket det. Dette hadde han nå gjort. Det ble også kjent at han var ønsket av klubber fra den amerikanske MLS-ligaen og sin moderklubb São Paulo. Senere ble det offentliggjort at Kaká hadde signert for den nystarte klubben Orlando City som skulle få plass i MLS i 2015. En del av avtalen ble at Kaká skulle lånes ut til São Paulo ut 2014.

São Paulo[rediger | rediger kilde]

Låneavtalen med São Paulo gjaldt til 31. desember 2014. Kaká fikk 19 kamper og scorte 2 mål for hovedstadslaget. Han debuterte i en ligakamp mot Goiás.

Landslagskarriere[rediger | rediger kilde]

Kaká debuterte på landslaget 31. januar 2002 mot Bolivia, og var med i Brasils tropp til VM 2002, men fikk kun 18 minutter spilletid. Han deltok også i VM i 2006 og 2010.

I VM i 2010 ble han feilaktig utvist i en gruppespillskamp mot Elfenbenskysten.

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Han fikk kallenavnet Kaká på grunn av at lillebroren Rodrigo ikke klarte å uttale hans egentlige navn. Lillebroren Rodrigo ble senere kalt Digao og spilte i en kort periode sammen med Kaká i AC Milan. I 2004 ble han ambassadør mot hunger for FNs Mat-program og var den yngste som fikk denne rollen på det tidspunktet. I august 2015 annonserte Kaká at han vil begynne på Full Sail University i Winter Park, Florida med fokus på markedsførelse innenfor sport.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://espndeportes.espn.go.com/futbol/jugador/_/id/21364/ricardo-izecson-dos-santos-leite
  2. ^ Kaká legger opp
  3. ^ (no) Nettavisen.no: «Her er verdens beste fotballspiller», publisert 17. desember 2007
  4. ^ (es) Realmadrid.com: «Pressemelding angående overgang», publisert 8. juni 2009
  5. ^ (no) Dagbladet: Kaká klar for Real Madrid, publisert 8. juni 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]