Marmorkatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Marmorkatt
Marmorkatt
Marmorkatt
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pardofelis marmorata
Norsk(e) navn: marmorkatt,
marmorleopard
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Rovpattedyr
Familie: Kattedyr
Slekt: Pardofelis
IUCNs rødliste:
nær truet
Habitat: tett skog og fjell
Utbredelse: Sørøst-Asia
Underarter:

Marmorkatt (Pardofelis marmorata) er et relativt lite rovpattedyr i kattefamilien og tilhører gruppen av asiatiske småkatter, men den ble tidligere klassifisert sammen med de store kattedyrene.

Marmorkatt holder til i Sørøst-Asia, fra de store skog- og fjellområdene i India og Nepal i nordvest til de tropiske regnskogene på øyene Borneo og Sumatra i sørøst.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Marmorkatten har ofte blitt sammenlignet med treleoparden, siden pelsmønsteret er slående likt. Den er ikke stort større enn en vanlig huskatt og veier normalt kun 2–5 kg. Kroppslengden, målt fra snutespiss til halerot, på ca. 45–61 cm. I tillegg kommer en svært lang hale, som gjerne måler ca. 35–55 cm. Skulderhøyden ligger normalt på ca. 28 cm.

Pelsen er gulbrun i grunnfarge og dekket av store irregulære flekker, som blir blekere mot midten og har en mørk ytterkant. Langs flankene er mønsterflekkene brutte. Markeringene over ryggen og i nakke- og hoderegionen er gjerne mørkere, nærmest sorte. Disse markeringene ser ut til å være noe mindre enn hos treleoparden, og mer marmorlignende i sin struktur. i Ansiktet har denne katten et brutt båndmønster som løper fra øyekroken og over hodet. Hodet som sådan er forhodsvis rundt og lite, med en høy skalle og små runde stående ører. Marmorkatten har web (mellomhud) mellom tærne og doble klokapper, som treleoparden.

Habitat, adferd og reproduksjon[rediger | rediger kilde]

Marmorkattener en av de mest sky og mest vanskelige kattene å forske på, fordi den lever store deler av livet opp i trærne. Den er nattaktiv og jager bytte både i trærne og langs bakken (stedvise forskjeller). Den jakter blant annet på små pattedyr, reptiler, insekter og fugler.

I fangenskap har hunnen brunst hver måned, men man vet ikke hvordan dette er i vill tilstand. Drektighetstiden var normal i 66–82 dager og kullstørrelsen består for det meste av 2 unger, men 1–4 ansees normalt. Ungene, som fødes blinde, veier gjerne mindre enn 100 gram ved fødselen og utvikler seg hurtig. Øynene åpnes etter ca. 12–16 dager. Ungene har spettet pels, men utvikler det karakteristiske marmormønstret senere.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Marmorkatten var tidligere systematisert sammen med de små kattedyrene i underfamilien Felinae, men den ble senere plassert i en egen slekt (Pardofelis) sammen med store kattedyr Pantherinae. I senere tid har den imidlertid blitt omplassert til mindre kattedyr. Det finnes 2 internasjonalt aksepterte underarter, men det kan vise seg å være flere.

Annet[rediger | rediger kilde]

Den totale bestanden av marmorkatter har ikke blitt kartlagt. Den regnes derfor som middels spesielt truet art av IUCN, selv om den mange steder er svært utrydningstruet. Den står også på CITES Appendix I liste over truete arter.