Hopp til innhold

Den hvite løves orden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordenskjede for Den hvite løves orden. Národní museum, Praha
Ordensstjerne for Den hvite løves orden 1922–1961.

Den hvite løves orden (tsjekkisk: Řád bílého lva) er en tsjekkisk orden. Den ble innstiftet 7. desember 1922, da landet var en del av Tsjekkoslovakia. Ordenen ble kun tildelt utlendinger. Den hvite løves orden ble etablert som en rent tsjekkisk orden ved lov av 9. juli 1994 og kan etter dette tildeles både tsjekkiske og utenlandske borgere. Den hvite løves orden er Tsjekkias fornemste. Ordenen henter sitt navn fra løven i Tsjekkias riksvåpen, den bøhmiske hvite løven i rødt våpenskjold. Den hvite løves orden tildeles i dag av Tsjekkias president. Den er inndelt i to avdelinger, en sivil og en militær.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Ordenen ble reformert i 1961 og ble etter dette fortsatt bare tildelt utledninger for fortjenester av Tsjekkoslovakia. Samtidig ble ordenstegnene endret til å inkludere Tsjekkoslovakias riksvåpen fra 1960 og forkortelsen «ČSSR», for Den Sosialistiske republikken Tsjekkoslovakia. Tildeling av Den hvite løves orden fortsatte under i årene 1990 til 1993 under Den tsjekkiske og slovakiske føderale republikk. Etter splittelsen av Tsjekkoslovakia i to land, ble Den hvite løves orden videreført av Tsjekkia. Slovakia har opprettet et eget ordensvesen der ordenen ikke er videreført.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Ved innstiftelsen hadde Den hvite løves orden fem grader. I 1961 ble dette redusert til tre. I dag har Den hvite løves orden fem grader. Ordensgradene benevnes med nummer fra 1. til 5. klasse, der 1. klasse er den fornemste.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Den hvite løves orden består av et femarmet kors i rød emalje. Hver arms ender i tre spisser. Mellom korsarmene er det plassert lindeblad i gull. Lindebladet er et tsjekkisk nasjonalsymbol. På korset er løven fra Tsjekkias riksvåpen plassert. Løven er i sølv. Baksiden prydes av Tsjekkias store riksvåpen innenfor en bord med innskriften «PRAVDA VÍTĚZÍ» («sannheten seirer»). Ordenstegnet er opphengt i båndet i et ledd som består av en krans lindeblad. Når ordenen tildeles for militære fortjenester har kransen tillegg av korslagte sverd.

Ordensstjernen har åtte tagger og er i sølv. Midtmedaljongen er rød og bærer i midten løven i sølv omgitt av en bord med innskriften «PRAVDA VÍTĚZÍ». Baksiden viser landets store riksvåpen. Størrelsen på ordensstjernen varierer etter grad.

Ordenskjedet består av tjue ledd. Leddene utgjøres av initialene «ČR» for «Česká republika» og mottoet «PRAVDA VÍTĚZÍ».

Ordensbåndet er rødt med hvite striper.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Den hvite løves orden tildeles i dag til tsjekkiske borgere for innsats innenfor politikk og offentlig administrasjon, for fremme av landets økonomi, forskning, teknologi, kunst, kultur og utdanning, samt for fremragende innsats for landets forsvar og sikkerhet. Utenlandske statsborgere kan tildeles ordenen for fremme av Tsjekkia. Det er ingen begrensninger på antallet tildelinger, bortsett fra at ordenens 1. klasse med kjede bare kan tildeles statsoverhoder. Ordenen kan også tildeles posthumt. Tsjekkias president bærer storkors med kjede som embetstegn, men kan, dersom begge kamre i nasjonalforsamlingen bestemmer det, utnevnes til samme grad når presidentperioden er til ende. Ordenstildeling finner sted 1. januar og 28. oktober.

Til sammen 73 personer er tildelt Den hvite løves orden. Det har funnet sted flest tildelinger i 1. klasse, der 21 personer er utnevnt til den ordinære graden og sju personer er tildelt 1. klasse med kjede. Václav Havel er den eneste tsjekker som er tildelt 1. klasse med kjede av Den hvite løves orden. De øvrige mottagere av kjedet er utenlandske presidenter som Jacques Chirac, William Clinton, Aleksander Kwaśniewski, Johannes Rau og Ezer Weizman. Dronning Elisabeth II og kong Juan Carlos I har også mottatt ordenskjedet.

Norske innehavere[rediger | rediger kilde]

Kong Haakon var innehaver av storkors av Den hvite løves orden. Hjalmar Riiser-Larsen var kommandør med stjerne og Olav Rytter offiser.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • (en) «Czech Republic», i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, første bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 1078.
  • (en) «Czechoslovakia» i Robert Werlich: Orders and decorations of all nations. Ancient and modern, civil and military, 2. utgave, Washington DC: Quaker Press, 1974, s. 105.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]