Browning M1919

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Browning Modell 1919
Basisdata
OpphavslandUSAs flagg USA
TypeMitraljøse
Produsent(er)Browning Arms Company
Innført1919
Tekniske data
MekanismePiperekyl,
lukketog låst sluttstykke
Skuddtakt400-600 skudd/min
Vekt14
Lengde964
Magasinkapasitet250-patroners belter

Browning M1919 er en amerikansk mitraljøse fra 1919.

Det har blitt brukt av lett infanteri, vært fastmontert, blitt brukt på kjøretøy, og på fly, og mot fly, i mange land. Det har blitt brukt i stort omfang under andre verdenskrig, Koreakrigen og Vietnamkrigen.

M1919 er en luftavkjølt videreutvikling av vannavkjølte Browning M1917 fra første verdenskrig. Den var opprinnelig kamret for ammunisjon i kaliber .30-06 Springfield, men ble senere ombygget til standard NATO-kaliber og diverse andre kaliber.

Virkemåte[rediger | rediger kilde]

Browning M1919 er rekyloperert og fungerer ved prinsippet piperekyl, det vil si at løpet og sluttstykket beveger seg bakover låst sammen før sluttstykket låses opp. Ved opplåsing stopper løpet mens sluttstykket fortsetter for å trekke en patron ut av beltet, samtidig som prosessen med utdragning og utstøtning av hylsen foregår. Sluttstykket returnerer deretter til låst stilling og skyter igjen hvis avtrekkeren er holdt inne. Mekanismen kan også betegnes som assistert piperekyl eller gass-assistert piperekyl, da munningen danner et ekspansjonskammer fremme i løpsrøret. Dette gir et press bakover på løpet som hjelper løp og sluttstykke bevege seg bakover og overvinne rekylfjæren. Massetreghet fullfører sluttstykkets bevegelse bakover.

Browning M1919 har også blitt konvertert til åpent sluttstykke i noen land, men var originalt designet for å fungere med lukket sluttstykke.

Browning AN/M2[rediger | rediger kilde]

Med assistanse fra Fabrique Nationale de Herstal i Belgia ble den gamle M1919 bygget om for å ta 7,62 mm patroner og samtidig gjort lettere. Denne modellen fikk navnet Browning M2 AN (Army-Navy) og veide omtrent to tredeler av den originale 1919A4.[1] Den nye og lettere M2 ble brukt montert både i kjøretøy og i fly. Både for USAF og RAF var Browning M2 standarbevæpningen for bombefly under andre verdenskrig, fram til amerikanerne erstattet sine med M2 Browning maskingevær i kaliber 12,7 mm i 1942. Det britiske flyvåpenet benyttet sine Browning i .303 British i bombefly helt fram til slutten av krigen. Den lette designen på Browning AN/M2 gjorde den også til standarbevæpning på jagerfymodeller fra før krigen, slik som Hawker Hurricane, Spitfire og P-40.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Goldsmith, Dolf L., The Browning Machine Gun, Volume II: Rifle Caliber Brownings Abroad, Collector Grade Publications, 1st ed. (2006)

Se også[rediger | rediger kilde]