Lunden kloster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°56′31,106″N 10°49′42,103″Ø

Lunden kloster i 2011

Lunden kloster er et katolsk klosterBrobekk ved Linderud i Groruddalen i Oslo. Klosteret er et kvinnekloster og søstrene der er kontemplative dominikanerinner. Søsterkommuniteten har sitt utspring i et dominikanerinnekloster i Lourdes i Frankrike og ble grunnlagt av søstre derfra i 1951. 7. juni 1959 ble klosteret selvstendig (autonomt) fra moderklosteret.

Selve klosterbygningene ble fullført i 1966 etter tegninger av arkitektene Gunnar og Sven Bjerke. Lunden gård ble kjøpt for private midler og gitt til klosterformål allerede før andre verdenskrig av Marie Knudtzon, men etableringen av klosteret ble forsinket av denne.

Ved 25 årsjubileet i 1984 ble et gitt et nytt alter til klosterkirken, og kirken ble opprustet under oppsyn av arkitekt Thomas Thiis-Evensen og biskop John Willem Gran. Billedhugger Ragnhild Butenschøn laget skulpturene av jomfru Maria og St. Dominikus til kirken.

Søstrene ved Lunden kloster tilhører dominikanerordenens kontemplative gren (moniales) og står tilsluttet Fédération Notre Dame des Prêcheurs som er en sammenslutning av tilsvarende klostre i Frankrike, Sveits og Norge. I 2009 består kommuniteten av ni søstre fra Frankrike, Italia, Norge, Polen og Tyskland.

Klosterets priorinne i flere perioder, senest fra fra 31. mars 2007, sr. Anne-Lise Strøm ble i 2008 tildelt Norske kirkeakademiers brobyggerpris.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Brita Rosenberg: Kalt til nonne – historien om dominikanerinnen Anne Lise Strøm, Aschehoug 1997
  • Mette Nygård: Lunden kloster 50 år, Broen, katolsk kirkeblad nr 2 – 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]