Hopp til innhold

Frei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frei
Freikollen, det høyeste fjellet i Kristiansund ligger på øyen Frei.
Geografi
PlasseringMellom Bremsnesfjorden, Bolgsvaet og Freifjorden
Areal 63,083 km²
Høyeste punktFreikollen (629 moh.)
Administrasjon
LandNorges flagg Norge
Fylke
Kommune
Møre og Romsdal
Kristiansund
Demografi
Befolkning5743 (per 2012)
Posisjon
Kart
Frei kommune
63°03′48″N 7°47′47″Ø

Kommunevåpenet til tidligere Frei kommune.

Frei er den største øya i Kristiansund kommune i Møre og Romsdal. Den har et areal på 63,083 km².[1] Største tettsted er Rensvik med 2 118 innbyggere (2003). Høyeste punkt på øya er Freikollen, 629 moh.

Navnebruk[rediger | rediger kilde]

Øya[rediger | rediger kilde]

I Ågrip og Heimskringla kalles øya for Fræđi og i Fagrskinna kalles den Freidarey. Senere har den gått under navn som Freidi, Ffrede, Ffrøøy, Fredøy, Free, Freedøe og Fredøe. Sistnevnte ble brukt til langt innpå 1800-tallet da Frei ble det vanlige navnet.[2]

Idag blir øya også kalt Freiøya.[3][4] Det finnes også eksempler på at Freiøya ble brukt som navn på øya i tiden da hele øya tilhørte Frei kommune.[2][5] Det har etter kommunesammenslåingen i 2008 pågått en debatt om navnet i lokalavisen Tidens Krav. Navnet brukt hos Statens kartverk er Frei.[6]

Frei-navnet blir også brukt om et område på sørsiden av øya. Her ligger Frei kirke, Frei bedehus og Frei gård. Frei skole er en av tre barneskoler på Frei, og denne ligger ved boligfeltet Storbakken. De to andre barneskolene er Rensvik skole og Bjerkelund barneskole.[7] Frei har også en ungdomsskole som ligger på Omsundet, som blir kalt Frei ungdomsskole. Den er veldig populær blant ungdommer da den ligger ved siden av en kunstgressbane, ballbinge, treningssenter, fotballhall, butikk og mye mer.

Innbyggernavn[rediger | rediger kilde]

En person fra Frei blir kalt for freiøying[8][trenger bedre kilde] eller freiværing , dette henger igjen fra tiden da Frei var egen kommune. Lokalt blir også freibone brukt, som betyr en bonde fra Frei. I Kristiansund er innbyggernavnet kristiansunder, dette blir brukt om personer fra gamle Kristiansund kommune.

Tidligere kommune[rediger | rediger kilde]

Frei var tidligere en egen kommune, men ble etter folkeavstemning slått sammen med gamle Kristiansund kommune 1. januar 2008 til en ny kommune med navnet Kristiansund. I Frei ble resultatet 1 330 ja-stemmer og 1 252 nei-stemmer. Den gamle kommunen bestod av flere øyer, der Frei var den største. Innbyggertallet i 2007 var 5 428. Kommunens administrasjonssentrum var Rensvik.

Kommunegrensene har endret seg mye opp gjennom tidene. «Oversjøiske» deler av Frei kommune ble avstått til den nye Straumsnes kommune i 1864, i 1883 gikk Ranem over til Øre kommune og i 1894 ble Bergsøya overført til Gjemnes. Aspøya ble overført fra Frei kommune til Tingvoll 1. januar 1964, og på samme tid ble nordsiden av Freiøya overført til Frei kommune fra Bremsnes kommune.[9]

Håkon den godes saga[rediger | rediger kilde]

På Rastarkalv, som befinner seg på på øyas sørside (Nedre Frei), skal, ifølge Snorre Sturlason, kong Håkon den gode ha utkjempet slag - i form av tre trefninger - mot Eirikssønnene i år 955, kjent som slaget på Rastarkalv. På Freihaugen, også kalt Freidarberg, står det i dag tre bautasteiner til minne om Egil Ullserk og de falne fra hans flokk som kjempet på Håkon den godes side. Disse skal ha blitt hauglagt i skip. Flere av de andre som døde på Håkons side skal også ha fått skipsbegravelser der, og skal befinne seg sør for Freihaugen[10].

Idrett[rediger | rediger kilde]

Frei Fotballklubb er en av Kristiansunds største breddeklubber og har et moderne fotballanlegg i Omsundet på Frei. Klubben har også en kunstgressbane på Rensvik.

Topografi[rediger | rediger kilde]

Fjell og åser[rediger | rediger kilde]

Innsjøer[rediger | rediger kilde]

Omliggende øyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «100 største øyene i Norge». kartverket.no. Kartverket. 4. juni 2014. Arkivert fra originalen 13. februar 2016. Besøkt 16. februar 2016. 
  2. ^ a b Williamsen, Kristian M. (1981). Kulturhistorie for Frei, hefte 1. Frei kulturstyre. s. 3. 
  3. ^ Tidens Krav 17. mai på Freiøya
  4. ^ Kristiansund kommune Friluftsliv Arkivert 5. mars 2016 hos Wayback Machine. «seterhusa på Freiøya»
  5. ^ Hyldbakk, Hans (1971–1972). Gards- og ættesoge for Frei. Frei kommune. 
  6. ^ Kartblad Norge 1:50000 Blad 1321 II Kristiansund
  7. ^ Skoler og SFO Arkivert 23. juli 2012 hos Wayback Machine., kristiansand.kommune.no
  8. ^ Norsk språkråd Innbyggjarnavn Arkivert 10. oktober 2014 hos Wayback Machine.
  9. ^ Williamsen, Kristian M. (1981). Kulturhistorie for Frei, hefte 1. Frei kulturstyre. s. 37. 
  10. ^ Sturlason, Snorre (1979). Kongesagaene Bind 1. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag. s. 94-96. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]