Lov og rettferdighet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lov og rettferdighet
Lov og rettferdighet
LandPolen
Erklært ideologiNasjonalkonservatisme[1]
Grunnlagt13. juni 2001
LederJarosław Kaczyński (2003)
Hovedkontorul. Nowogrodzka 84/86
02-018 Warszawa
TilknytningAlliansen av europeiske konservative og reformister
NettstedNettsted
Medlemstall22 000 (2010)
Representanter:
Sejmen
235 / 460
(2015)
Senatet
61 / 100
(2015)
Europaparlamentet
19 / 51
(2014)

Lov og rettferdighet (egentlig Rett og rettferd[trenger referanse]', polsk: Prawo i Sprawiedliwość , forkortet PiS) er et høyrepopulistisk, nasjonalkonservativt politisk parti i Polen. Partiet ble grunnlagt i 2001 av tvillingbrødrene Lech og Jarosław Kaczyński.

Partiets program konsentrerer seg om de konservative Kaczyński-brødrenes løfter om lov og orden og tiltak mot korrupsjon.[2] Lov og rettferdighet går inn for forholdsvis stor statlig innblanding i økonomien.[2] Siden 2005 har partiet antatt en mer sosialkonservativ kurs for å tekkes den katolske kirken.[2] Partiet er også skeptisk til økt europeisk integrasjon.

Partiet fikk ved valget i 2015 rent flertall i begge kamrene i det polske parlamentet, 235 mandater i Sejmen og 61 i Senatet. Beata Szydło var partiets toppkandidat ved valget og ble Polens statsminister 16. november 2015. I Europaparlamentet har partiet 19 representanter, som alle er tilsluttet Alliansen av europeiske konservative og reformister.

Politisk plattform[rediger | rediger kilde]

PiS går inn for å skjerpe straffene for forbrytelser mot liv, helse og eiendom. Partiet postulerer for en effektivisering av statlige institusjoner og en skarp kamp mot korrupsjon. Det støtter integrasjon med EU på betingelser som kan være fordelaktige for Polen. PiS har også støttet de polske soldaters deltagelse i Irak.

Partiet motsetter seg legalisering av eutanasi, abort, registrering av homofile par samt legalisering av såkalte myke narkotika. Et annet tema som partiet er opptatt av er mangelen på oppgjør med kommunisttida.

PiS går derimot inn for å opprettholde gratis skolegang og helsetjeneste, publisere navnene til PRL-agenter, og har foreslått å gjeninnføre dødsstraff.

Europakommisjonen advarte[når?] Polen om at dersom Kaczyński i sin rolle som president fortsatte å opponere mot de homofiles rettigheter og søkte å innføre dødsstraff, ville Polen kunne miste stemmeretten i EU.

Opposisjonspolitikere har fryktet en økende internasjonal isolering av Polen etter at PiS kom til makten, på grunn av partiets angivelige nasjonalisme. Åtte tidligere utenriksministre i Polen skrev et åpent brev der de oppfordret Kaczyński-brødrene til å forbedre forholdet til Tyskland og Frankrike.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hloušek, Vít; Kopeček, Lubomír (2010). Origin, Ideology and Transformation of Political Parties: East-Central and Western Europe Compared. Ashgate. s. 196. 
  2. ^ a b c Bale, Tim; Szczerbiak, Aleks (desember 2006). Why is there no Christian Democracy in Poland (and why does this matter)?. Sussex European Institute.  [Arbeidsnotat nr. 91]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]