Lech Kaczyński

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lech Kaczyński
Lech Kaczyński.jpg
Født18. juni 1949
Warszawa, Polen
Død10. april 2010 (60 år)
Smolensk, Russland
Beskjeftigelse Advokat
Utdannet ved Faculty of Law and Administration, University of Warsaw (19671971), XXXIX LO im. Lotnictwa Polskiego in Warsaw (–1967), XLI Liceum Ogólnokształcące im. Joachima Lelewela w WarszawieRediger på Wikidata
Doktorgrads-
veileder
Czesław JackowiakRediger på Wikidata
Ektefelle Maria Mackiewicz
Far Rajmund KaczyńskiRediger på Wikidata
Mor Jadwiga KaczyńskaRediger på Wikidata
Søsken Jarosław KaczyńskiRediger på Wikidata
Barn Marta KaczyńskaRediger på Wikidata
Parti Lov og rettferdighet
Nasjonalitet Folkerepublikken Polen, PolenRediger på Wikidata
Gravlagt Wawel-katedralenRediger på Wikidata
Medlem av SolidaritetRediger på Wikidata
Utmerkelser
18 oppføringer
Hvite ørns orden (2005), storkors av Ordenen Polonia Restituta, kjede av Ordenen pro merito melitensi (2007), storkjede av Infante Dom Henriks orden (2008)[1], kjede av Den hvite løves orden, kjede av Stjerneordenen, storkors med kjede av Vytautas den stores orden, Kong Tomislavs stororden (2008), 1. klasse av Jaroslav den vises orden, 1. klasse av Det hvite dobbeltkorsets orden (2009)[2], storkors av Ungarns fortjenstorden, Nasjonalhelt av Georgia, Sankt Georgs seiersorden, Heydar Aliyevordenen, Abdulaziz-ordenen, Den nasjonale fortjenstorden, honorary doctorate from the Catholic University of Lublin, æresdoktor ved Statsuniversitetet i TbilisiRediger på Wikidata
Polens president
23. desember 2005–10. april 2010
ForgjengerAleksander Kwaśniewski
EtterfølgerBronisław Komorowski (fung.)
Signatur
Lech Kaczyńskis signatur

Lech Aleksander Kaczyński (IPA: [lɛx alɛˈksandɛr kaˈtʂɨɲskʲi], født 18. juni 1949, død 10. april 2010) var en polsk konservativ politiker. Han var president i republikken Polen fra 22. desember 2005 til 10. april 2010.

Kaczyński tilhørte det nasjonalkonservative partiet Lov og rettferdighet, som han grunnla sammen med tvillingbroren Jarosław Kaczyński. Broren har vært statsminister i Polen, og overtok ledelsen i Lov og rettferdighet i 2003. Lech Kaczyński var borgermester i Warszawa fra 2002 til 2005. Kaczyński gjorde seg bemerket internasjonalt med utspill om å gjeninnføre dødsstraff,[3] sin russisk-, tysk- og EU-skeptiske politikk,[4][5] og ble kritisert for det som en del utenfor Polen oppfattet som en undertrykkende politikk overfor homofile.[6]

På vei til et besøk i Russland 10. april 2010 for å overvære 70-årsmarkeringen av Katyn-massakren under den andre verdenskrig, styrtet presidentflyet rett før landing i Smolensk. Kaczyński omkom sammen med sin kone og en rekke andre personer, blant andre den tidligere eksilpresidenten Ryszard Kaczorowski, den polske sentralbanksjefen Slawomir Skrzypek, den polske hærsjefen Franciszek Gągor, presidentens stabssjef og Polens viseutenriksminister Andrzej Kremer.[7] I et påfølgende presidentvalg vant Bronisław Komorowski over Jarosław Kaczyński.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Kaczyński ble født i Żoliborz i Warszawa som sønn av Rajmund, en ingeniør som tjenestegjorde i Armia Krajowa under den andre verdenskrig og veteran fra Warszawaoppstanden,[8] og Jadwiga, som var utdannet filolog fra Det polske vitenskapsakademiet)[9] Som barn var han med i en polsk film fra 1962; «De to som stjal månen» (polsk:«O dwóch takich, co ukradli księżyc») sammen med sin tvillingbror.

Lech Kaczyński studerte jus og administrasjon ved Universitetet i Warszawa. I 1980 fikk han sin doktorgrad ved Gdańsk Universitet. I 1990 hadde han sin habilitasjon i arbeids- og ansettelseslov. Han hadde senere professorstillinger ved Universitetet i Gdańsk og Kardinal Stefan Wyszyński-Universitetet i Warszawa.

Motstand mot kommunistregimet[rediger | rediger kilde]

På 1970-tallet ble Lech Kaczyński aktivist i den pro-demokratiske anti-kommunistiske bevegelsen i Polen, Arbeidernes Forsvarskomitee, såvel som den uavhengige fagbevegelsen. I august 1980 ble han rådgiver for den Inter-faglige streikekomiteen ved Gdańsk skipsverft og Solidaritetsbevegelsen. Under unntakstilstanden kommunistpartiet innførte i desember 1981 ble han internert som «anti-sosialistisk element». Etter at han ble satt fri vendte han tilbake til fagbevegelseaktiviteter og ble medlem av undergrunnsbevegelsen Solidaritet.

Da Solidaritet igjen ble en lovlig organisasjon på slutten av 1980-tallet ble Lech Kaczyński rådgiver for Lech Wałęsa og hans Komitet Obywatelski Solidarność i 1988. Fra februar til april 1989 deltok han i runde bordsamtalene i Polen.

Porozumienie Centrum[rediger | rediger kilde]

Kaczyński ble valgt som senator i juni 1989 og ble viseformann i Solidaritetsfagbevegelsen NSZZ Solidarność. I 1991 ble han valgt til parlamentet som ikke-partimedlem. Han var imidlertid støttet av en valgkomite som var nært knyttet til det politiske partiet Porozumienie Centrum som var ledet av hans bror.

Han var hovedrådgiver for Lech Wałęsa da denne ble valgt til president av Polen i desember 1990. Walesa nominerte Kaczyński som sikkerhetsminister i presidentrådet, men sparket ham i 1992 grunnet en konflikt over Jan Olszewskis regjering.

Kaczyński var President av det Øverste Kontrollråd (Najwyższa Izba Kontroli, NIK) fra februar 1992 til mai 1995 og senere justisminister i Jerzy Buzeks regjering fra juni 2000 til juli 2001. I løpet av denne perioden fikk han en stadig større popularitet på grunn av sin kamp mot korrupsjon.

«Lov og rettferdighet»[rediger | rediger kilde]

I 2001 grunnla han det konservative politiske partiet Lov og Rettferdighet (Polsk: Prawo i Sprawiedliwość, PiS) sammen med sin bror Jarosław, som for tiden (april 2010) er leder av partiet.

Borgermester i Warszawa[rediger | rediger kilde]

I 2002 ble Lech Kaczyński valgt til borgermester i Warszawa med stor margin. Han startet sin periode med å erklære krig mot korrupsjon. Han støttet byggingen av Museumet over Warszawaoppstanden og i 2004 utnevnte han et historisk panel med oppgave å regne ut hvor store materielle tap som byen led under den tyske okkupasjonen under den annen verdenskrig (omtrent 85 prosent av byen ble tilintetgjort under Warszawaoppstanden). Grunnen til å gjøre slike beregninger skyldtes krav fra tyske flyktninger som hadde forlatt Polen etter krigen. Panel beregnet tapene til å være minst 45,3 milliarder euro. Kaczyński fremmet også byggingen av et jødisk museum polske jøder i Warszawa ønsket å reise ved å gi land til prosjektet.

Kaczyński forbød gay pride-paraden i 2004 og 2005 i Warszawa, lokalt kjent som Parada Równości, og oppgav som grunn at organisatorene ikke hadde fremskaffet den nødvendige dokumentasjonen, men uttalte også at en slik parade ville fremme en «homoseksuell livsstil».[6] Han henviste også til sikkerhetsgrunner, uttalte også at paraden ville være krenkende for offentlig moral og mente også at det var et problem at paraden ville ha foregått samtidig med avdukingen av et monument av general Tadeusz Bór-Komorowski. I 2004 kalte Kaczyńskis politiske motstandere hans oppførsel i tilknytning med forbudet mot gay pride-marsjen for ukonstitusjonell og han ble flere ganger kritisert av administrasjonen i Mazowieckie-voivodskapet, som har til oppgave å rådgi borgermesteren i Warszawa. I 2005 tillot han en marsj mot gay pride-paraden, kalt «Normalitetsparaden».[10]

I 2007 ble Polen, representert av Lech Kaczyński, funnet skyldig av Menneskerettighetsdomstolen i brudd på artikkel 11 (som fastslår at man har forsamlingsrett i Europa) i Den europeiske menneskerettskonvensjon.[11][12][13]

Presidentvalg[rediger | rediger kilde]

19. mars 2005 erklærte han at han kom til å stille som presidentkandidat i oktober samme år. Han vant presidentvalget med 54,04 prosent av stemmene og startet sin presidentgjerning 23. desember 2005 da han avla presidenteden foran nasjonalforsamlingen.

Giftemål og familie[rediger | rediger kilde]

Lech Kaczyński med kona Maria.

Han var gift med økonomen Maria Kaczyńska (1943-2010) og hadde en datter, Marta (født 1980) som avla sin eksamen ved Instituttet for Jus ved Universitetet i Gdańsk. Marta er gift og fikk i 2003 en datter ved navn Ewa. Ekteparet Kaczyński var dyrevenner og hadde to hunder og to katter.[14]

Dødsfall[rediger | rediger kilde]

Presidentparets kister i presidentpalasset i Warszawa 15. april 2010

Den 10. april 2010 reiste president Kaczyński sammen med sin kone Maria Kaczyńska fra Warszawa til Smolensk i Russland med en flymaskin av typen Tupolev Tu-154. Klokken 10.56 lokal tid (kl. 06:56 GMT) styrtet flyet i dét det nærmet seg Smolensk. Ulykken skjedde i tåke rundt 1,5 km fra flyplassen.[15]

Guvernøren i Smolensk bekreftet på TV-kanalen Russland 24 at det ikke var noen overlevende etter flystyrten. Det var 96 mennesker ombord i flyet. Ombord var også den polske sentralbanksjefen Slawomir Skrzypek, den polske hærsjefen Franciszek Gągor, presidentens stabssjef og Polens viseutenriksminister Andrzej Kremer. Gruppen var på vei til Russland for å minnes Katyn-massakren.

Den russiske presidenten Dmitrij Medvedev gav straks ordre om nedsettelse av en regjeringskommisjon som skulle undersøke ulykken. Statsminister Vladimir Putin ble utnevnt til leder for etterforskningen.[16] Bronisław Komorowski overtok som fungerende president.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]