Eutanasi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

██ Active euthanasia legal

██ Assisted suicide legal

██ Passive euthanasia legal

██ No legal form of euthanasia / Any form of euthanasia prohibited

██ Ambiguous legal situation

Eutanasi er den formen for aktiv dødshjelp som innebærer at legen gir pasienten en dødbringende injeksjon, til forskjell fra legeassistert selvmord, der pasienten får resept på en dødbringende dose medisin som hen inntar selv. Eutanasi kan også brukes som synonymord for aktiv dødshjelp.

Ordet stammer fra gresk, "eu" (god) og "thanatos" (død); "god død".

Eutanasi er den mest brukte formen for aktiv dødshjelp som benyttes i Nederland, Belgia og Luxembourg, de eneste landene i verden som tillater aktiv dødshjelp i form av dødbringende injeksjon.

I Nederland er eutanasi definert slik:

En leges tilsiktede drap på en person ved å injisere medikamenter, på personens frivillige og kompetente forespørsel.

Den nederlandske eutanasiloven er elektronisk tilgjengelig[1]. Prosessen frem til en lovlig dødshjelpshandling er beskrevet i en engelskspråklig FAQ utgitt i 2010 av det nederlandske utenriksdepartementet[2]. Vanligvis benyttes en blanding av sterke sovemidler (barbiturater) og muskellammende midler. Morfin og andre smertestillende medikamenter frarådes brukt, dels på grunn av bivirkningsproblemer, dels på grunn av usikkerhet med tanke på den dødbringende effekten. Antallet eutanasitilfeller i Nederland i 2010 ble anslått til 4050[3].

De amerikanske delstatene Oregon, Washington og Montana tillater legeassistert selvmord, men aktiv dødshjelp ved eutanasi er eksplisitt forbudt[4].

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Den nederlandske eutanasiloven av 2002
  2. ^ Dutch Foreign Ministry Euthanasia FAQ 2010
  3. ^ Trends in end-of-life practices before and after the enactment of the euthanasia law in the Netherlands from 1990 to 2010: a repeated cross-sectional survey
  4. ^ Death With Dignity Act Oregon FAQ