Liste over olympiske medaljevinnere i skihopping

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
De olympiske ringer

Utdypende artikkel: Skihopping under vinter-OL

Skihopping har vært en olympisk øvelse siden de første vinterlekene i Chamonix 1924[1]. Normalbakke kom med som ny øvelse under Vinter-OL 1964 i Innsbruck, lagkonkurranse kom med på programmet under Vinter-OL 1988 i Calgary. Det første olympiske hopprennet for kvinner ble arrangert under Vinter-OL 2014 i Sotsji.

Menn[rediger | rediger kilde]

Stor bakke[rediger | rediger kilde]

År Gull Sølv Bronse
1924 Chamonix Flag of Norway.svg Jacob Tullin Thams (NOR) Flag of Norway.svg Narve Bonna (NOR) Flag of the United States (1912-1959).svg Anders Haugen (USA)
1928 St. Moritz Flag of Norway.svg Alf Andersen (NOR) Flag of Norway.svg Sigmund Ruud (NOR) Flag of the Czech Republic.svg Rudolf Burkert (TCH)
1932 Lake Placid Flag of Norway.svg Birger Ruud (NOR) Flag of Norway.svg Hans Beck (NOR) Flag of Norway.svg Kaare Wahlberg (NOR)
1936 Garmisch-Partenkirchen Flag of Norway.svg Birger Ruud (NOR) Flag of Sweden.svg Sven Selånger (SWE) Flag of Norway.svg Reidar Andersen (NOR)
1948 St. Moritz Flag of Norway.svg Petter Hugsted (NOR) Flag of Norway.svg Birger Ruud (NOR) Flag of Norway.svg Thorleif Schjelderup (NOR)
1952 Oslo Flag of Norway.svg Arnfinn Bergmann (NOR) Flag of Norway.svg Torbjørn Falkanger (NOR) Flag of Sweden.svg Karl Holmström (SWE)
1956 Cortina d'Ampezzo Flag of Finland.svg Antti Hyvärinen (FIN) Flag of Finland.svg Aulis Kallakorpi (FIN) Flag of Germany.svg Harry Glaß (EUA)
1960 Squaw Valley German Olympic flag (1959-1968).svg Helmut Recknagel (EUA) Flag of Finland.svg Niilo Halonen (FIN) Flag of Austria.svg Otto Leodolter (AUT)
1964 Innsbruck Flag of Norway.svg Toralf Engan (NOR) Flag of Finland.svg Veikko Kankkonen (FIN) Flag of Norway.svg Torgeir Brandtzæg (NOR)
1968 Grenoble Flag of the Soviet Union (dark version).svg Vladimir Belousov (URS) Flag of the Czech Republic.svg Jiří Raška (TCH) Flag of Norway.svg Lars Grini (NOR)
1972 Sapporo Flag of Poland.svg Wojciech Fortuna (POL) Flag of Switzerland.svg Walter Steiner (SUI) Flag of East Germany.svg Rainer Schmidt (GDR)
1976 Innsbruck Flag of Austria.svg Karl Schnabl (AUT) Flag of Austria.svg Toni Innauer (AUT) Flag of East Germany.svg Henry Glaß (GDR)
1980 Lake Placid Flag of Finland.svg Jouko Törmänen (FIN) Flag of Austria.svg Hubert Neuper (AUT) Flag of Finland.svg Jari Puikkonen (FIN)
1984 Sarajevo Flag of Finland.svg Matti Nykänen (FIN) Flag of East Germany.svg Jens Weißflog (GDR) Flag of the Czech Republic.svg Pavel Ploc (TCH)
1988 Calgary Flag of Finland.svg Matti Nykänen (FIN) Flag of Norway.svg Erik Johnsen (NOR) Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Matjaž Debelak (YUG)
1992 Albertville Flag of Finland.svg Toni Nieminen (FIN) Flag of Austria.svg Martin Höllwarth (AUT) Flag of Austria.svg Heinz Kuttin (AUT)
1994 Lillehammer Flag of Germany.svg Jens Weißflog (GER) Flag of Norway.svg Espen Bredesen (NOR) Flag of Austria.svg Andreas Goldberger (AUT)
1998 Nagano Flag of Japan (1870–1999).svg Kazuyoshi Funaki (JPN) Flag of Finland.svg Jani Soininen (FIN) Flag of Japan (1870–1999).svg Masahiko Harada (JPN)
2002 Salt Lake City Flag of Switzerland.svg Simon Ammann (SUI) Flag of Poland.svg Adam Małysz (POL) Flag of Finland.svg Matti Hautamäki (FIN)
2006 Torino Flag of Austria.svg Thomas Morgenstern (AUT) Flag of Austria.svg Andreas Kofler (AUT) Flag of Norway.svg Lars Bystøl (NOR)
2010 Vancouver Flag of Switzerland.svg Simon Ammann (SUI) Flag of Poland.svg Adam Małysz (POL) Flag of Austria.svg Gregor Schlierenzauer (AUT)
2014 Sotsji Flag of Poland.svg Kamil Stoch (POL) Flag of Japan.svg Noriaki Kasai (JPN) Flag of Slovenia.svg Peter Prevc (SLO)
2018 Pyeongchang Flag of Poland.svg Kamil Stoch (POL) Flag of Germany.svg Andreas Wellinger (GER) Flag of Norway.svg Robert Johansson (NOR)

Normalbakke[rediger | rediger kilde]

År Gull Sølv Bronse
1964 Innsbruck Flag of Finland.svg Veikko Kankkonen (FIN) Flag of Norway.svg Toralf Engan (NOR) Flag of Norway.svg Torgeir Brandtzæg (NOR)
1968 Grenoble Flag of the Czech Republic.svg Jiří Raška (TCH) Flag of Austria.svg Reinhold Bachler (AUT) Flag of Austria.svg Baldur Preiml (AUT)
1972 Sapporo Flag of Japan (1870–1999).svg Yukio Kasaya (JPN) Flag of Japan (1870–1999).svg Akitsugu Konno (JPN) Flag of Japan (1870–1999).svg Seiji Aochi (JPN)
1976 Innsbruck Flag of East Germany.svg Hans-Georg Aschenbach (GDR) Flag of East Germany.svg Jochen Danneberg (GDR) Flag of Austria.svg Karl Schnabl (AUT)
1980 Lake Placid Flag of Austria.svg Toni Innauer (AUT) Flag of East Germany.svg Manfred Deckert (GDR)
Flag of Japan (1870–1999).svg Hirokazu Yagi (JPN)
1984 Sarajevo Flag of East Germany.svg Jens Weißflog (GDR) Flag of Finland.svg Matti Nykänen (FIN) Flag of Finland.svg Jari Puikkonen (FIN)
1988 Calgary Flag of Finland.svg Matti Nykänen (FIN) Flag of the Czech Republic.svg Pavel Ploc (TCH) Flag of the Czech Republic.svg Jiří Malec (TCH)
1992 Albertville Flag of Austria.svg Ernst Vettori (AUT) Flag of Austria.svg Martin Höllwarth (AUT) Flag of Finland.svg Toni Nieminen (FIN)
1994 Lillehammer Flag of Norway.svg Espen Bredesen (NOR) Flag of Norway.svg Lasse Ottesen (NOR) Flag of Germany.svg Dieter Thoma (GER)
1998 Nagano Flag of Finland.svg Jani Soininen (FIN) Flag of Japan (1870–1999).svg Kazuyoshi Funaki (JPN) Flag of Austria.svg Andreas Widhölzl (AUT)
2002 Salt Lake City Flag of Switzerland.svg Simon Ammann (SUI) Flag of Germany.svg Sven Hannawald (GER) Flag of Poland.svg Adam Małysz (POL)
2006 Torino Flag of Norway.svg Lars Bystøl (NOR) Flag of Finland.svg Matti Hautamäki (FIN) Flag of Norway.svg Roar Ljøkelsøy (NOR)
2010 Vancouver Flag of Switzerland.svg Simon Ammann (SUI) Flag of Poland.svg Adam Małysz (POL) Flag of Austria.svg Gregor Schlierenzauer (AUT)
2014 Sotsji Flag of Poland.svg Kamil Stoch (POL) Flag of Slovenia.svg Peter Prevc (SLO) Flag of Norway.svg Anders Bardal (NOR)
2018 Pyeongchang Flag of Germany.svg Andreas Wellinger (GER) Flag of Norway.svg Johann André Forfang (NOR) Flag of Norway.svg Robert Johansson (NOR)

Lagkonkurranse[rediger | rediger kilde]

År Gull Sølv Bronse
1988 Calgary Finland Finland
Jugoslavia Jugoslavia
Norge Norge
1992 Albertville Finland Finland
Østerrike Østerrike
Tsjekkoslovakia Tsjekkoslovakia
1994 Lillehammer Tyskland Tyskland
Japan Japan
Østerrike Østerrike
1998 Nagano Japan Japan
Tyskland Tyskland
Østerrike Østerrike
2002 Salt Lake City Tyskland Tyskland
Finland Finland
Slovenia Slovenia
2006 Torino Østerrike Østerrike
Finland Finland
Norge Norge
2010 Vancouver Østerrike Østerrike
Tyskland Tyskland
Norge Norge
2014 Sotsji Tyskland Tyskland
Østerrike Østerrike
Japan Japan
2018 Pyeongchang Norge Norge
Tyskland Tyskland
Polen Polen

Kvinner[rediger | rediger kilde]

Normalbakke[rediger | rediger kilde]

År Gull Sølv Bronse
2014 Sotsji Flag of Germany.svg Carina Vogt (GER) Flag of Austria.svg Daniela Iraschko-Stolz (AUT) Flag of France.svg Coline Mattel (FRA)
2018 Pyeongchang Flag of Norway.svg Maren Lundby (NOR) Flag of Germany.svg Katharina Althaus (GER) Flag of Japan.svg Sara Takanashi (JPN)

Mestvinnende utøvere[rediger | rediger kilde]

for nasjonsvis medaljefordeling, se Medaljefordeling
Utøver Nasjon OL-år Gull Sølv Bronse Totalt
Nykänen, MattiMatti Nykänen Flag of Finland.svg Finland (FIN) 1984–1988 4 1 0 5
Ammann, SimonSimon Ammann Flag of Switzerland.svg Sveits (SUI) 2002, 2010 4 0 0 4
Weißflog, JensJens Weißflog Flag of East Germany.svg Øst-Tyskland (GDR)
Flag of Germany.svg Tyskland (GER)
1984, 1994 3 1 0 4
Morgenstern, ThomasThomas Morgenstern Flag of Austria.svg Østerrike (AUT) 2006–2014 3 1 0 4
Stoch, KamilKamil Stoch Flag of Poland.svg Polen (POL) 2014–2018 3 0 1 4
Wellinger, AndreasAndreas Wellinger Flag of Germany.svg Tyskland (GER) 2014–2018 2 2 0 4
Schlierenzauer, GregorGregor Schlierenzauer Flag of Austria.svg Østerrike (AUT) 2010–2014 1 1 2 4
Höllwarth, MartinMartin Höllwarth Flag of Austria.svg Østerrike (AUT) 1992, 1998 0 3 1 4
Małysz, AdamAdam Małysz Flag of Poland.svg Polen (POL) 2002, 2010 0 3 1 4
Hautamäki, MattiMatti Hautamäki Flag of Finland.svg Finland (FIN) 2002–2006 0 3 1 4

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]