Coimbra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pt-cbr1.png
Orgel i barokk stil i Santa Cruz-klosteret i Coímbra, Portugal. Orgelet er bygget av spanjolen Gómez Herrera i det 18. århundre.

Coimbra (lat. Conimbricae) er en by sentralt i Portugal ved elven Mondego, og er hovedsete for distriktet Coimbra og regionen Centro. Byen er regnet som Portugals tredje viktigste by, etter Lisboa og Porto, med en befolkning på nærmere 150 000 innbyggere. Universitet i Coimbra ble opprettet i 1290, og er dermed et av Europas eldste.

Byen har røtter i keltisk tid og het i romersk tid Aeminium. Om denne tiden vitner blant annet akveduktens fundamenter og en kryptoportikus, forumets fundament som ligger under det gamle biskopspalasset (i dag Museu Machado de Castro).

I 468 ble byen Conimbriga i nærheten ødelagt av svebere og Aeminium overtok som bispesetet og fikk også navnet. I 711 ble byen erobret av maurere som hersket til 878. En ny maurisk erobring i 987 ødela byen på nytt. Coimbra ble først gjenerobret i 1064 av kong Fernando de Castilla y León.

Coimbra var Portugals hovedstad fra 1139 til 1256. I 1290 grunnla Kong Dom Dinis (Dionysius) Universitetet i Coimbra, som var Portugals første og er et av Europas eldste.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


PortugalstubbDenne Portugalrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.