Liste over begreper i buddhismen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Buddhisme

Dharma Wheel.svg

Dharma og begreper

De fire edle sannheter
Skandha
Impermanence
Dukkha · Anatman
Pratītyasamutpāda
Den gyldne middelvei
Tomhet
Karma · Reinkarnasjon
Samsara · Kosmologi

Trefoldig trening

De tre juveler
Den åttefoldige vei
Moral · Perfeksjon
Meditasjon ·
Oppmerksomt nærvær
Visdom · Medlidenhet
Bodhipakkhiyādhammā
Monasticism · Laity

Nirvāṇa
Fire trinn
Sotapanna · Anagami
Arhat· Sakadagami

Buddha · Bodhisattva

Lære · Tekster
Theravāda · Pali
Mahāyāna · Kinesisk
Vajrayāna · Tibetansk

Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Husk referanser.


I litteratur som omhandler buddhisme og meditasjon er det mange uttrykk og lister av ord med rot i pali eller sanskrit som benyttes.


Livets tre grunnleggende egenskaper[1]
  1. Forandring (pāli: anicca)
  2. Utilfredshet (pāli: dukkha)
  3. Ikke-selv (pāli: anatta)


Sanser[2]
  1. Syn
  2. Hørsel
  3. Smak
  4. Lukt
  5. Berøring
  6. Sinnet
Personlighetsfaktorer[3]

(pāli: khandha)

  1. Form (pāli: rupa)
  2. Følelse (pāli: vedana)
  3. Identifikasjoner (pāli: sañña)
  4. Reaksjoner (pāli: sankhara)
  5. Bevissthet (pāli: viññana)
Paramita

Se Paramita

De 3 verdier (juveler)[4]
  1. Buddha
  2. Dharma
  3. Sangha

Se også: Buddhisme#Tilflukt i De tre juveler

To sannheter
  1. Absolutt sannhet (pāli: paramattha-desana): Sannheten om at alt er tomhet
  2. Relativ sannhet (pāli: vohara-desana): Beskriver virkeligheten med konvensjonelle begreper
De fire påminnelser
  1. Livet er kostbart, en sjelden sjanse som bør tas godt vare på
  2. Dette livet og alt hva det rommer er forgjengelig
  3. Karma
  4. Samsara
De fire edle sannheter

Se: Buddhisme#De fire edle sannheter og De_fire_edle_sannheter

Den åttedelte veien

Se: Buddhisme#Den åttedelte veien

De fem retningslinjer for etisk livsførsel

Se: Buddhisme#De fem retningslinjer for etisk livsførsel

3 Kurver (Oppdeling av Dharma, se også Buddhisme#Tekster)[5]
  1. Vinayapitaka: Disiplinære skrifter (klosterregler)
  2. Suttapitaka: Skrifter om Buddhas ord og gjerninger
  3. Abhidhammapitaka: Læresetninger og filosofiske skrifter
Sunne og usunne røtter (sinnsgifter)[6]
  1. Gavmildhet – Grådighet
  2. Kjærlighet – Hat
  3. Forståelse – Uvitenhet


De fire positive holdningene[7]

(pāli: brahmavihara)

  1. Vennlighet
  2. Medlidenhet
  3. Medglede
  4. Sinnslikevekt
Buddhistiske dyder og deres nære fiende[8]
  1. Medfølelse – Medlidenhet
  2. Glede – Klamring
  3. Upartiskhet / likevekt – ikke bry seg

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vipassana Research Institute (1994). Sayagyi U Ba Khin Journal. Vipassana Research Institute Publications. ISBN 8174140166. 
  2. ^ Lie, Kåre A. (2007). Smaken av frihet. Emilia. s. 30-31. ISBN 978-82-7419-118-1. 
  3. ^ Lie, Kåre A. (2007). Smaken av frihet. Emilia. s. 31-36. ISBN 978-82-7419-118-1. 
  4. ^ Lie, Kåre A. (2007). Smaken av frihet. Emilia. s. 23. ISBN 978-82-7419-118-1. 
  5. ^ Lie, Kåre A., Lothe, Egil, Myreng, Svein (2004). Veien og hjulet - Buddhisme i praksis. Solum forlag. s. 86-87. ISBN 82-560-1414-8. 
  6. ^ Lie, Kåre A., Lothe, Egil, Myreng, Svein (2004). Veien og hjulet - Buddhisme i praksis. Solum forlag. s. 16. ISBN 82-560-1414-8. 
  7. ^ Lie, Kåre A. (2007). Smaken av frihet. Emilia. s. 110-111. ISBN 978-82-7419-118-1. 
  8. ^ http://www.ralphmag.org/CH/buddha-kornfield.html

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]