Vajrayāna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vajrayāna (sanskrit:वज्रयान, bengali: বজ্রযান, singalesisk: වජ්‍රායන, malayalam: വജ്രയന, oriya: ବଜ୍ରଯାନ, tibetansk: རྡོ་རྗེ་ཐེག་པ་, rdo rje theg pa, mongolsk: Очирт хөлгөн, Ochirt Hölgön, kinesisk: 密宗, mì zōng) eller «diamantvognen» er en esoterisk retning innenfor buddhismen. Den regnes ofte som en tredje retning eller vei (yāna) innenfor buddhismen, i tillegg til mahayana og theravada.

(Også kjent som tantrisk buddhisme, Mantrayana, Tantrayana, esoterisk buddhisme, Diamantfarkosten, Diamantveien eller Den raske vei) er en retning innenfor Mahayana-buddhismen der man tar i bruk spesielle åndelige teknikker[hvilke?] (tantra) for å oppnå nirvana[trenger referanse] på en raskere måte.[omstridt ] Vajrayana anerkjenner det filosofiske grunnlaget fra theravada og mahayana og anser kunnskap om disse stiene som grunnleggende for praktisering av tantra.

Vajrayana er en av de tre yana («veiene») innenfor japansk og tibetansk buddhisme. I tibetansk tradisjon anses triyana («De tre veier») som tre trinn i en personlig utviklingsprosess. Det er også vanlig å omtale Theravada, Mahayana og Vajrayana som tre retninger eller skoler innen buddhismen.

Det finnes flere vajrayana-skoler i Asia. Vajrayana er kjent som tibetansk buddhisme slik den praktiseres i Tibet, Bhutan, Mongolia, Burjatia, Kalmykia og Sikkim og Ladakh i India. I Japan er vajrayana kjent under navnet shingon. Vajrayana-elementer finnes også i den tibetanske bön-religionen.

Vajrayana er en retning innenfor mahayana. Vajrayana betyr «Diamantvogna» og denne retningen er veldig utbredt i Tibet og kalles ofte «Den nordlige Buddhismen». Vajrayana er den minste av de tre store retningene i Buddhismen med sine 30 millioner tilhengere. Vajrayana-buddhister legger vekt på den vakre sannheten og det opplyste mennesket. Et unikt særpreg ved Vajrayana-buddhismen i forhold til de andre store retningene er Dalai Lama. Dalai Lama betyr «spirituell læremester» eller «lærer». Dalai Lama er den øverste lederen for buddhismen i Tibet. Buddhistene mener at dagens Dalai Lama er en gjenfødelse av den første som ble kalt Dalai Lama, som levde for rundt 600 år siden. Det er Dalai Lama som har gjort Vajrayana-buddhismen spesielt kjent. Den Dalai Lama som lever i dag er den 14. Dalai Lama som har levd. Dalai Lama har gjort vajrayanabuddhismen kjent på en folkelig måte, og derfor har mange i den vestlige verden blitt interessert i denne retningen[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Holth, Gunnar (2007). «Vajrayana - «diamantvogna»». Horisonter 9. Norge: Gyldendal undervisning. s. 57–58. ISBN 978-82-05-36316-8.