Linkin Park

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Linkin Park
Linkin Park under en konsert
Utmerkelser
23 oppføringer
Grammy Award for Best Rap/Sung Collaboration (2006) (for: Numb/Encore, sammen med: Jay-Z)
Grammy Award for Best Rap/Sung Collaboration (2005)
MTV Europe Music Award for Best Group (2002)
MTV Europe Music Award for Best Group (2007)
MTV Europe Music Award for Best World Stage Performance (2009)
MTV Europe Music Award for Best World Stage Performance (2013)
MTV Europe Music Award for Best Live Act (2010)
MTV Video Music Award – Viewer's Choice (2004)
MTV Europe Music Award for Best Hard Rock (2002)
MTV Video Music Award for Best Rock Video (2002)
MTV Video Music Award for Best Rock Video (2003)
MTV Video Music Award for Best Rock Video (2008)
MTV Europe Music Award for Best Rock (2012)
MTV Europe Music Award for Best Rock (2011)
MTV Europe Music Award for Best Rock (2004)
American Music Award for beste artist innen alternativ rock (2003)
American Music Award for beste artist innen alternativ rock (2004)
American Music Award for beste artist innen alternativ rock (2007)
American Music Award for beste artist innen alternativ rock (2008)
American Music Award for beste artist innen alternativ rock (2012)
Grammy Award for Best Hard Rock Performance (2001)
Grammy Award for Best Rap/Sung Collaboration (2005)
Mnet Asian Music Award for Best International Artist (2003)
OpphavUSAs flagg Agoura Hills, California
Tidligere navnXero 199698
Hybrid Theory 1998-99
SjangerNu metal
Rap rock
Alternativ rock
Electronica
Aktive år1996–2017
PlateselskapWarner Bros. Records
Machine Shop Recordings
InnflytelseNine Inch Nails, 311, Beastie Boys, Faith No More, Helmet, Korn, Red Hot Chili Peppers, The Offspring, Rage Against the Machine, Aphex Twin, Deftones, Fishbone, Jane's Addiction, Limp Bizkit, System of a Down, The Roots
Nettstedwww.linkinpark.com
IMDbIMDb
Medlemmer
Mike Shinoda(Vokalist)(Rytmegitar)
Brad Delson(Gitar)
Dave Farrell(Bassgitar)
Joe Hahn(DJ)
Rob Bourdon (Trommer)
Tidligere medlemmer
Chester Bennington (vokalist, død 2017)
Kyle Christener (stand in)
Scott Koziol(stand in)
Mark Wakefield
Notable verk
Hybrid Theory, Meteora
Logo
Linkin Parks logo
Andre forhold

Linkin Park (kan forkortes med LP) er et alternativ rock/nu metal-band fra Agoura Hills, California. Bandet består av Mike Shinoda, Rob Bourdon, Joseph Hahn, Brad Delson og David "Phoenix" Farrell. Linkin Parks fremgang startet i 2000, da de ga ut debutalbumet Hybrid Theory som solgte 24 millioner kopier verden over. Meteora kom i 2003 og deretter Minutes to Midnight i 2007. A Thousand Suns kom ut i 2010 og to år senere, altså i 2012 kom Living Things ut. Deres neste album The Hunting Party kom ut i 2014. Deres hittil siste album, One More Light, kom ut 19. mai 2017. Vokalist Chester Bennington begikk selvmord 20. juli 2017.

Historie[rediger | rediger kilde]

Linkin Park kalte seg «Xero» da de begynte i 1996, samme år som Mike Shinoda og Brad Delson var ferdig på skolen. Shinoda møtte Joseph Hahn i California. Han ble medlem av bandet. I mellomtiden studerte Delson ved UCLA og han delte leilighet med bassisten Dave «Phoenix» Farrell. Farrell ble senere med i Xero.

Xero ble ikke så populære. De ble avvist av flere plateselskaper som mente at noe manglet. Mark Wakefield ble kastet ut fra bandet. De begynte å søke etter ny vokalist og Jeff Blue hadde hørt rykter om en ung og lovende vokalist. Ryktene kom imidlertid fra en av Farrels kamerater. Navnet på vokalisten var Chester Bennington. Bennington fikk en pakke i posten. Den inneholdt to Xero-demoer, en med Mark Wakefield som vokalist, og den andre med kun instrumenter. Bennington begynte å skrive deler til låtene basert på sin egen tolkning, og dro til et lokalt platestudio for å legge på vokaler i melodiene. Han dukket opp tre dager senere med det ferdige produktet, og tapen ble sendt tilbake til Blue. To dager senere var han i Hollywood på audition for den ledige vokaliststillingen, og ble valgt inn i bandet.

Etter at Bennington ble med, skiftet bandet navn til Hybrid Theory (som også ble navnet på Linkin Parks debutalbum). De begynte å produsere musikk for første gang som et samlet band, og ga senere ut Hybrid Theory EP som inneholdt seks sanger.

Hybrid Theory forsøkte å få innpass hos et plateselskap, men ingen var interesserte. Blue hadde forlatt Zomba til fordel for Warner Bros. Records i 2000. Bandet skiftet navn og ble til Linkin Park. Grunnen var at Hybrid Theory ble saksøkt av det engelske techno-bandet Hybrid, og at mange av bandets medlemmer ofte passerte parken «Lincoln Park» i California, og uttalen av ordet «Lincoln» kan minne om uttalen av ordet «Linkin». De fant senere Warner Bros. Records, og fikk kontrakt med dem.

Album[rediger | rediger kilde]

Rob Bourdon

Hybrid Theory[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Hybrid Theory

Linkin Park lanserte Hybrid Theory 24. oktober 2000. Albumet, som var resultat av mange år med arbeid, ble redigert og polert ved hjelp fra Don Gilmore. Hybrid Theory ble godt mottatt og bare i løpet av 2000 hadde Hybrid Theory solgt fler enn 4,8 millioner kopier tilsammen.

Singlen Crawling, vant en Grammy mens Hybrid Theory ble nominert til en Grammy i 2002. Mange av Linkin Parks sanger ble brukt som lydspor i flere filmer, blant andre Dracula 2000 og Valentine. Hybrid Theory ble også nominert for tre Grammy-priser, som beste nykommergruppe, det beste debutalbumet, og det beste hardrock-sang. In The End vant en MTV-pris for beste musikkvideo.

I løpet av denne perioden mottok Linkin Park invitasjon til å holde konserter på Ozzfest, en årlig turné i USA med mange forskjellige hardrockband. Bandet organiserte også en egen årlig turné som de kalte Projekt Revolution, og med seg hadde de forskjellige musikere som Adema, Cypress Hill, Snoop Dogg, og Mudvayne. I løpet av et år hadde Linkin Park gjennomført over 320 konserter, noe som blant annet ble dokumentert på deres første DVD-utgivelse, Frat Party at the Pankake Festival.

Brad Delson

Reanimation[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Reanimation

I 2002 lanserte Linkin Park remixalbumet Reanimation som inneholdt remixer av sanger som kom fra Hybrid Theory EP og Hybrid Theory. Reanimation fikk dårlig mottagelse, og fansen var skuffet over hvor lite tilstedeværende Chester Bennington var på albumet, da Mike Shinoda hadde samlet flere rap/hiphopartister for å spille inn nye tekster. Fra Reanimation kom det til sammen tre singler, men bare en av dem, «Pts.OF.Athrty», ble spilt inn som musikkvideo. De to andre singlene var «Enth E Nd / Frgt/10».

Meteora[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Meteora (album)

For å følge opp Hybrid Theory og Reanimation brukte Linkin Park mye tid på turneene sine i USA. Bandet sa at det skulle lage et nytt studioalbum i desember 2002. Navnet på albumet ble inspirert av klippene i regionen av Meteora i Hellas hvor det er bygd klostre på toppen av klippene. I Meteora brukte de samme stil/genre som i Hybrid Theory, samt å introdusere en shakuhachi (en japansk fløyte) og andre instrumenter. Linkin Parks andre studioalbum ble lansert den 25. mars, 2003.

Meteora solgte fler enn 800.000 kopier i løpet av dets første uke. Det ble gitt ut fem singler fra Meteora, «Somewhere I Belong», «Breaking the Habit», «Faint», «From the Inside» og «Numb». Alle disse singlene fikk oppmerksomhet. Meteora solgte nær tre millioner kopier i USA innen oktober 2003. Albumets suksess tillot Linkin Park å gå i gang med enda en lang turné.

I 2003 lanserte Linkin Park deres første livealbum, Live in Texas. Albumet ble spilt inn fra to konserter i Houston og Dallas i Texas. Sammen med CD-en, kom også en DVD, spilt inn på konsertene. Albumet innholdt sanger fra alle tre albumene.

Chester Bennington

Collision Course[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Collision Course

Collision Course er det andre remix/samarbeidsalbumet utgitt av Linkin Park. Albumet er et produkt av MTVs "mash-ups". I dette albumet samarbeidet de med den kjente rapperen Jay-Z. Albumet ble en stor suksess og vant en Grammy i 2004. Albumet kom også på førsteplass på Billboard 200. Albumet inneholder sanger fra Jay-Zs Black Album og Linkin Parks Hybrid Theory og Meteora, mikset sammen. Et eksempel på dette er sangen «Numb/Encore». Numb/Encore ble fremført på Grammyutdelingen sammen med Paul McCartney. Albumet har solgt til platina i USA. Sammen med CD-en, ble det også utgitt en DVD med livekonsert fra Roxy Studios.

Minutes to Midnight[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Minutes to Midnight

I sitt nye album, samarbeidet de med den kjente produsenten Rick Rubin. Det var planlagt å utgi albumet tidlig i 2006, men datoen ble forskjøvet til 2007. I løpet av august 2006 hadde de mengder av sanger klare. Albumet Minutes to Midnight solgte over 600.000 kopier i løpet av den første uka.

Albumets første singel, «What I've Done» ble gitt ut 2. april og har blitt en av Linkin Parks mest kjente sanger, sammen med In the End og Numb. «Bleed It Out» var albumets andre singel og ble ikke tatt like godt i mot som What I've Done, men kom likevel på andreplass på Modern Rock Tracks og tredjeplass på Mainstream Rock Tracks. «Shadow of the Day», den tredje singlen, ble gitt ut i Storbritannia den 8. oktober og ble en stor suksess og kom på andreplass på Modern Rock Tracks og sjetteplass på Mainstream Rock Tracks. Den fjerde singlen var «Given Up» og ble gitt ut den 3. mars. «Leave Out All the Rest» var den femte singlen fra Minutes to Midnight.

Road to Revolution[rediger | rediger kilde]

Road to Revolution er det andre Live albumet fra Linkin Park. Albumet er live fra Milton Keynes. Under "Project Revolution". Dette var en del av europaturneen. I Milton Keynes var 50 000 tilskuere samlet for og Linkin Park. Albumet inneholder noen av de beste sangene Linkin Park har gitt ut, blant andre Numb, One step Closer osv. inkludert sanger med andre artister som Jay-Z. Albumet inneholder også en DVD med opptak av Project Revolution.

A Thousand Suns[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: A Thousand Suns

Linkin Parks fjerde studioalbum heter A Thousand Suns. Den ble utgitt i september 2010. Albumets første singel, «The Catalyst» ble gitt ut 2. august. «Waiting for the End» var albumets andre singel, og «Burning in the Skies», tredje singlen. Den fjerde singlen var «Iridescent» og ble gitt ut den 27. mai 2011. Det er også Transformers: Dark of the Moon filmen kjenningsmelodien.

Dave «Phoenix» Farrell

Musikkstil[rediger | rediger kilde]

Debutalbumet Hybrid Theory er det tyngste albumet lagd av Linkin Park. Albumet er drevet med tunge gitarrytmer og rapping. Mange av sangene handler om angst og frustrasjon.

Deres andre studioalbum Meteora er mer inspirert av rap metal, elektronika og alternativ metal. De tunge gitarrytmene man hørte på Hybrid Theory er borte og nå byttet med mer roligere og melodiøse sanger som f.eks. «Numb» og «Breaking the Habit».

Xero, Hybrid Theory EP, Hybrid Theory, Reanimation, Meteora, Live in Texas og Collision Course var alle preget av rap metal, nu metal, hard rock og alternativ metal. Deres nyeste album er ganske annerledes enn de forrige. Grunnen til dette, er at de før produserte sanger som om de var et hiphopband. Rick Rubin ville gjøre noe med dette, og fikk dem til å tenke helt nytt. Derfor har Minutes to Midnight et annet preg enn de forrige albumene. Hovedforandringen er at det er mer sang, og at sjangeren ligner mer på rock. Mike Shinoda har lagt rappingen på hylla for dette albumet (Unntatt i sangene Bleed It Out og Hands Held High), da det er det første albumet han har synget på.

Sideprosjekt[rediger | rediger kilde]

Etter Meteoras utgivelse begynte Chester på sitt soloprosjekt Dead By Sunrise. Han begynte med en gang å jobbe på albumet og albumet skulle egentlig bli gitt ut i 2006. Men det ble ikke gitt ut fordi Chester var opptatt med Linkin Parks oppkommende studioalbum Minutes to Midnight. Chester er nå ferdig med debutalbumet Out Of Ashes som ble gitt ut 13. Oktober 2009.

I 2004 begynte Mike på soloprosjektet Fort Minor. Shinoda jobbet hardt med albumet og fikk mange forskjellige artister til og hjelpe han med albumet. Grunnen til at Mike begynte med en solokarriere var at Jay-Z oppmuntret han, så Jay-Z hjalp til med og produsere albumet. I 2005 gav han ut albumet The Rising Tied. Det ble gitt ut fire singler: Remember the Name, Petrified, Believe Me og Where'd You Go. Where'd You Go sammen med Remember the Name ble de mest populære sangene fra albumet og Remember the Name ble brukt på the NBA i 2006.

I 2008 ga de ut singelen «We made it» med Busta Rhymes. Singelen oppnådde relativt stor suksess.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Linkin Parks diskografi

Studioalbum

Konsertalbum

Turnéer[rediger | rediger kilde]

 • Hybrid Theory World Tour (2001)
 • Projekt Revolution (2002–2008, 2011)
 • LP Underground Tour (2003)
 • Meteora World Tour (2004)
 • Minutes to Midnight World Tour (2007–08)
 • International Tour (2009)
 • A Thousand Suns World Tour (2010–11)
 • Living Things World Tour (2012–13)
 • The Hunting Party Tour (2014–15)
 • One More Light Tour (2017)
 • Linkin Park and Friends: Celebrate Life in Honor of Chester Bennington (2017)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]