Mjødurt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mjødurt
Mjødurt
Vitenskapelig(e)
navn
:
Filipendula ulmaria
(L.) Maxim., 1879
Norsk(e) navn: mjødurt
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Rosales
Familie: Rosefamilien
Slekt: Filipendula
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: fuktig og næringsrik skogsgrunn
Utbredelse: Europa og vest i Asia

Mjødurt er en plante i rosefamilien. I Norge vokser den i hele landet, opp til vierbeltet.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Mjødurten inneholder salisylsyre og ble brukt som smertestillende middel før kunstig fremstilt acetylsalisylsyre overtok. Den er en nytteplante som ofte ble brukt for den behagelige duften og noe bakteriehemmende egenskaper i forbindelse med rengjøring. Mjødurtens blader har blitt brukt i forbindelse med brygging av øl og mjød og i te etter å ha blitt tørket.[1] Det er også mulig å lage saft av blomstene ved å legge 40-50 kvaster med 2 sitroner, 1 kg sukker og 25 g vinsyre i en rustfri kjele, helle over kokende vann til det står over blomstene. Etter å ha dekket karet man la det stå og trekke på en kjølig plass i 2-5 døgn. Både blomster og blader kan tørkes. Bladene sankes inn før planten blomstrer.[1]

Innholdsstoffer[rediger | rediger kilde]

Mjødurt inneholder garvestoffer, salicylaldehyd, metylsalicylat og C-vitamin.

Sitater[rediger | rediger kilde]

I Folk og flora skriver V. J. Brøndegaard i 1979 om mjødurt: «...unge blade og blomster giver en behagelig vinsmag til øl eller mjød».

I Urtekilden kan man lese: «Mjødurt har stor plass i kulturhistorien som en duftende plante. Tidligere var det vanlig å strø gulvene med hakket mjødurt på høytidsdager fordi den duftet så godt. John Gerard skrev i sin Herball 1597 «at lukten av den gjør mitt hjerte muntert og glad, og henrykker sansene». Linné brukte blant annet navnet «karört» om planten fordi man tidligere brukte den til å gni inn trefat og kar som det skulle brygges øl eller mjød i. Planten ble også brukt direkte som øl- og brennevinskrydder. Det var vanlig å skure trekar med mjødurt for å få dem så friske og velluktende som mulig.»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
  1. ^ a b Nyttevekstboka. Oslo: Dreyer. 1979. s. 34. ISBN 8209015931.