Leo von Caprivi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Leo von Caprivi
Oberst von Caprivi.jpg
FødtGeorg Leo von Caprivi de Caprera de Montecuccoli
24. feb. 1831[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Charlottenburg, Kongeriket Preussen[5], Berlin[6]Rediger på Wikidata
Død6. feb. 1899[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (67 år)
Skórzyn, Lubusz Voivodeship, Det tyske keiserrikeRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, offiserRediger på Wikidata
Embete
Utdannet ved Det prøyssiske krigsakademietRediger på Wikidata
Ektefelle ingenRediger på Wikidata
Parti ingenRediger på Wikidata
Nasjonalitet Kongeriket Preussen, Det tyske keiserrikeRediger på Wikidata
Utmerkelser Pour le Mérite, Den sorte ørns orden, Andreasordenen, AnnunziataordenenRediger på Wikidata
Militær gradGeneral, infanterigeneral
Deltok iDen fransk-tyske krig
Signatur
Leo von Caprivis signatur

Georg Leo von Caprivi de Caprara de Montecuccoli (født 24. februar 1831 i Charlottenburg i dagens Berlin, død 6. februar 1899 i Skyren i Brandenburg) var en tysk offiser og politiker. Han etterfulgte Otto von Bismarck som Tysklands andre kansler i 1890, en stilling han holdt til 1894. Han var både general i hæren og viseadmiral i marinen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Caprivi var av slovensk opprinnelse. Familien, med det opprinnelige navnet Kopriva, stammet fra Koprivnik i Kočevski Rog, men hadde senere slått seg ned i Schlesien i Preussen. Han var eldste sønn av den prøyssiske Obertribunalrat og Kronsyndikus Leopold von Caprivi (1797–1865), medlem av Preußisches Herrenhaus, og hans hustru Emilie Köpke (1803–1871).[7] Moren stammet fra et borgerlig hjem. Faren var teologiprofessor og leder for Berlinisches Gymnasium zum Grauen Kloster Gustav Köpke.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Caprivi gikk i 1849 inn i hæren, og deltok i krigene mot Østerrike i 1866 og mot Frankrike i 1870.[7] Etter hvert ble han general i infanteriet og stabssjef. Mellom 1883 og 1888 var han sjef for admiralitetet.

Caprivi ble i 1890 Bismarcks etterfølger som prøyssisk ministerpresident og tysk kansler.[7] Leo von Caprivis regjering var preget av en ny kurs i både utenriks- og innenrikspolitikken. Han forsonte seg med sosialdemokratene, som hadde vært Bismarcks bitreste fiender. Videre førte han en pro-britisk utenrikspolitikk. Dette kom blant annet til uttrykk gjennom Zanzibartraktaten, hvor britene avstod Helgoland (nå i Schleswig-Holstein) og Caprivistripen (i dagens Namibia) til Tyskland i bytte mot at Tyskland gav opp krav på Zanzibar og deler av Betschuanaland. Med denne politikken skapte han seg fiender blant kolonialisme-forkjempere, og med sin frihandelspolitikk også blant konservative landbruksfolk.

I hans regjeringstid ble den såkalte «gjenforsikringsavtalen» ikke fornyet. Avtalen var resultatet av Bismarcks forsøk på å opprettholde en allianse med Russland etter at Trekeiserforbundet (Tyskland, Russland og Østerrike-Ungarn) brøt sammen, noe som hadde ødelagt balansen i Bismarcks alliansesystem.

I 1892 måtte han gå av som prøyssisk statsminister etter å ha tapt en avstemning i det prøyssiske parlamentet om en utdannelseslov. Dette førte til en lite gunstig deling av makten mellom kansleren og etterfølgeren som prøyssisk statsminister, Botho zu Eulenburg. De ble i 1894 begge etterfulgt av fyrst Chlodwig zu Hohenlohe-Schillingsfürst.

En politiske årsak til Caprivis avgang som kansler var uenighet mellom ham og keiseren, om lovforslagene som skulle undertrykke sosialdemokratene, de såkalte Umsturzvorlage.SPD var partiet som ble knyttet til omveltning (Umsturz).[7] Caprivi ønsket ikke å fremme forslagene (Vorlage) for Riksdagen, da han ikke regnet med de ville gå igjennom.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Leo, count von Caprivi, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Leo-Graf-von-Caprivi, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Georg Leo Caprivi, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id caprivi-georg-leo, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), avsnitt, vers eller paragraf Каприви Лео фон, besøkt 28. september 2015[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator uk2018984641, besøkt 28. januar 2023[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ a b c d Dorlis Blume. «Leo von Caprivi 1831-1899». LeMO. Besøkt 24. november 2015. 
Forgjenger:
 Otto von Bismarck 
Preussens statsminister
Etterfølger:
 Botho zu Eulenburg