Caprivi (region)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Caprivi

Kart over Caprivi

LandNamibias flagg Namibia
StatusRegion
HovedstadKatima Mulilo
Areal19 532 km²
Befolkning90 596 (2011)
Bef.tetthet4,64 innb./km²
SpråkMbukushu, Gciriku, Fwe, Sekele, Kuhane, Yeyi, Khwe Rediger på Wikidata
Nettsidewww.arc.org.na/home.php?pn=caprivi_council
Kart
Caprivi
17°30′00″S 24°16′00″Ø

Caprivi er en region i Namibia og har hentet sitt navn fra Caprivi-stripen. Regionen har omkring 90 000 innbyggere (2011).

Geografi[rediger | rediger kilde]

Caprivi er et tropisk område med høye temperaturer og mye nedbør i regntiden fra desember til mars. Dette gjør regionen til den våteste regionen i Namibia. Terrenget er hovedsakelig sumper, sletter, våtområder og treområder.

Den er også hjemmet til 450 dyrearter som elefanter. Villmarken er beskyttet av flere naturreservater som Bwabwata, Mudumu, Lizauli, West Caprivi Game Park, Mahango Game Reserve og Mamili Nasjonalpark. Dyrene beveger seg fritt over den umerkede grensen til Botswana hvor Chobe Nasjonalpark ligger. Stripen har også nesten 70 prosent av fugleartene som finnes i Namibia. Katima Mulilo er den største byen, med betydelige steder som Choi, Chinchimane, Bukalo, Sibinda og Impaliola.

I tillegg til Zambezi-elven, inneholder også stripen Cuando og Kwando-elvene som danner grensen til Botswana. Bielver av elven har forskjellige navn som Linyata og Chobe. Provinsens østligste punkt er hvor Cuando møter Zambezi.

Historie[rediger | rediger kilde]

Caprivi ble oppkalt etter den tyske kansleren Leo von Caprivi som forhandlet området til Tyskland i et bytte i 1890 med Storbritannia. Caprivi avtalte en annektering av området til Tysk Sydvest-Afrika for å gi Tyskland adgang til Zambezi som del av Zanzibar-traktaten.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Ved folketellingen i 2011 hadde regionen en folkemengde på 90 596.[1]

Rundt 17 000 er del av den etniske gruppen lozi som har totalt 556 000 mennesker i det vestlige Zambia, nordvestre Zimbabwe (70 000) og nordlige Botswana (14 000).

Der har vært etnisk spenning mellom loziene og ovamboene, den etniske majoritetsgruppen i det nordlige Namibia. Dette har ført til tidligere konflikter, inkludert opprettelsen av Caprivi Frigjøringsfront i 1994 som ønsker selvstyre for capriviloziene.

Regionen består av seks valgkretser:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Namibia 2011 population and housing census indicators Arkivert 2. oktober 2013 hos Wayback Machine., Namibia Statistics Agency, s. 2.