Liste over Preussens ministerpresidenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Artikkelen inngår i serien om

Preussens politikk

Prussiaflag small.jpg
 

Kongeriket Preussen

Preussens konger

Preussens statsministre

Preussens generalstab

Preussens krigsministre

Preussens utenriksministre

Dette er en oversikt over Preussens ministerpresidenter fra embetet ble innstiftet i 1848 og fram til den siste måtte avgå i 1945. Se også Tysklands kanslere.

Kongeriket Preussen 1848–1918[rediger | rediger kilde]

      Uavhengig       Deutsche Zentrumspartei (Zentrum)       Nationalliberale Partei (NLP)

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Regjering Ref.
Ministerpräsident
Ministerpresident
AHArnimB.jpg Adolf Heinrich von Arnim-Boitzenburg
(1803–1868)
18. mars 1848–29. mars 1848 Uavhengig Arnim-Boitzenburg [1]
Camphausen.jpeg Ludolf Camphausen
(1803–1890)
29. mars 1848–20. juni 1848 Uavhengig Camphausen-Hansemann [1]
Rudolf v Auerswald 1862 (IZ 39-6 n Foto v L Haase).JPG Rudolf von Auersvald
(1795–1866)
25. juni 1848–21. september 1848 Uavhengig Auersvald-Hansemann [1]
ErnstPfuel.jpg Ernst von Pfuel
(1779–1866)
20./21. september 1848–1. november 1848 Uavhengig Pfuel [1]
FWvBrandenburg.jpg Friedrich Wilhelm von Brandenburg
(1792–1850)
8. november 1848–6. november 1850
(døde)
Uavhengig Brandenburg-Manteuffel [1]
Adalbert von Ladenberg (Tripota).jpg Adalbert von Ladenberg
(1798–1855)
(Provisorisk ministerpresident)
9. november 1850–4. desember 1850 Uavhengig Ladenberg [1]
OTManteuffel.jpg Otto Theodor von Manteuffel
(1805–1882)
(Provisorisk ministerpresident)
4. desember 1850–19. desember 1850 Uavhengig Manteuffel [1]
OTManteuffel.jpg Otto Theodor von Manteuffel
(1805–1882)
19. desember 1850–6. november 1858 Uavhengig Manteuffel [1]
Fürst Karl Anton von Hohenzollern.JPG Karl Anton von Hohenzollern-Sigmaringen
(1811–1885)
6. november 1858–11. mars 1862 Uavhengig Hohenzollern-Sigmaringen [2]
Adolph Friedrich Ludwig Karl, Fürst von Hohenlohe-Ingelfingen, c. 1860.jpg Adolf zu Hohenlohe-Ingelfingen
(1797–1873)
11. mars 1862–23. september 1862 Uavhengig Hohenlohe-Ingelfingen [2]
Bundesarchiv Bild 183-R29818, Otto von Bismarck.jpg Otto von Bismarck
(1815–1898)
(Provisorisk ministerpresident)
23. september 1862–8. oktober 1862 Uavhengig Bismarck/Roon [3]
Bundesarchiv Bild 183-R29818, Otto von Bismarck.jpg Otto von Bismarck
(1815–1898)
(Også Det nordtyske forbunds forbundskansler og Tysklands rikskansler
14. juli 1867/18. januar 1871–20. mars 1890)
8. oktober 1862–21. desember 1872 Uavhengig Bismarck/Roon [3]
Count Albrecht von Roon circa 1870.jpg Albrecht von Rohn
(1803–1879)
1. januar 1873–9. november 1873 Uavhengig Bismarck/Roon [3]
Bundesarchiv Bild 183-R29818, Otto von Bismarck.jpg Otto von Bismarck
(1815–1898)
(Også Tysklands rikskansler)
9. november 1873–20. mars 1890 Uavhengig Bismarck/Roon [4]
Bundesarchiv Bild 183-R09316, Leo Graf von Caprivi.jpg Leo von Caprivi
(1831–1899)
(Også Tysklands rikskansler)
20. mars 1890–23. mars 1892 Uavhengig Caprivi [5]
Botho Wendt zu Eulenburg.jpg Botho zu Eulenburg
(1831–1912)
23. mars 1892–29. oktober 1894 Uavhengig Eulenburg [5]
Chlodwig zu Hohenlohe-Schillingsfürst.png Chlodwig zu Hohenlohe-Schillingsfürst
(1819–1901)
(Også Tysklands rikskansler)
29. oktober 1894–17. oktober 1900 Uavhengig Hohenlohe-Schillingsfürst [5]
Bundesarchiv Bild 146-2004-0098, Bernhard Fürst von Bülow.jpg Bernhard von Bülow
(1849–1929)
(Også Tysklands rikskansler)
17. oktober 1900–14. juli 1909 Uavhengig Bülow [6]
Theobald von Bethmann-Hollweg Portrait.jpg Theobald von Bethmann Hollweg
(1856–1921)
(Også Tysklands rikskansler)
14. juli 1909–14. juli 1917 Uavhengig Bethmann Hollweg [7]
Bundesarchiv Bild 183-2004-0720-500, Georg Michaelis.jpg Georg Michaelis
(1857–1936)
(Også Tysklands rikskansler)
14. juli 1917–1. november 1917 Uavhengig Michaelis [7]
Georg von Hertling, 1908.jpg Georg von Hertling
(1843–1919)
(Også Tysklands rikskansler)
1. november 1917–3. oktober 1918 Zentrum Hertling [7]
No image.png Robert Friedberg [a]
(1851–1920)
(Fungerende ministerpresident)
3. oktober 1918–13. november 1918 NLP Hertling [7]

Fristaten Preussen 1918–1947[rediger | rediger kilde]

      Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD)       Unabhängige Sozialdemokratische Partei Deutschlands (USPD)       Deutsche Zentrumspartei (Zentrum)       Uavhengig       Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP)

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Regjering Ref.
Ministerpräsident
Ministerpresident
Paul Hirsch um 1920.jpg Paul Hirsch
(1868–1940)
12./14. november 1918–4. januar 1919 SPD Revolusjonsregjering [8]
No image.png Heinrich Strobel
(1869―1944)
USPD [8]
Paul Hirsch um 1920.jpg Paul Hirsch
(1868–1940)
4. januar 1919–29. mars 1920 SPD Hirsch [8]
Bundesarchiv Bild 102-10131, Otto Braun.jpg Otto Braun
(1872–1955)
29. mars 1920–21. april 1921 SPD Braun I [8]
Adam Stegerwald JS2.jpg Adam Stegerwald
(1874–1945)
21. april 1921–7. november 1921 Zentrum Stegerwald [8]
Bundesarchiv Bild 102-10131, Otto Braun.jpg Otto Braun
(1872–1955)
7. november 1921–18. februar 1925 SPD Braun II [8]
Reichskanzler Wilhelm Marx (cropped).jpg Wilhelm Marx
(1863–1946)
18. februar 1925–4. april 1925 Zentrum Marx [8]
Bundesarchiv Bild 102-10131, Otto Braun.jpg Otto Braun
[b]
(1872–1955)
4. april 1925–20. juli 1932 / 25. mars 1933 [c] SPD Braun III [9]
Reichskommissar
Rikskommissær
Bundesarchiv Bild 183-S00017, Franz von Papen crop.jpg Franz von Papen
(1879–1969)
20. juli 1932―3. desember 1932 Uavhengig Kommissariat Papen I
(20. juli 1932–29. oktober 1932)
[9]
Kommissariat Papen II
(29. oktober 1932–3. desember 1932)
Bundesarchiv Bild 183-B0527-0001-020, Kurt von Schleicher.jpg Kurt von Schleicher
(1882–1934)
3. desember 1932–28. januar 1933 Uavhengig Kommissariat Schleicher [9]
Bundesarchiv Bild 183-S00017, Franz von Papen crop.jpg Franz von Papen
(1879–1969)
30. januar 1933–7. april 1933 Uavhengig Kommissariat Papen III [9]
Ministerpräsident
Ministerpresident
Goeringcaptivity2.jpg Hermann Göring
(1883–1946)
11. april 1933–23. april 1945
(avsatt)
NSDAP Göring [9]

Preussen ble i 1933 fratatt all autonomi og sluttet i realiteten å fungere som egen stat. Den avsatte sosialdemokratiske statsministeren Otto Braun dro i eksil til Sveits.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rikskansler Max von Baden ble ikke utnevnt til Preussens ministerpresident, kun utenriksminister. Statsministeriets visepresident innehadde embetet som ministerpresident. Max von Baden deltok aldri på møtene i statsministeriet.
  2. ^ Otto Braun utnevnte 7. juni 1932 – av helsemessige årsaker – folkevelferdsminister Heinrich Hirtsiefer (1876–1941) (Zentrum) som fungerende ministerpresident.
  3. ^ Otto Brauns regjering ble avsatt under et kupp (Preußenschlag) 20. juli 1932, da rikskansler Franz von Papen selv overtok direkte kontroll over Preussens administrasjon som rikskommissær. Braun forble imidlertid de jure ministerpresident fram til 25. mars 1933.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h Holtz, Bärbel. «Die Protokolle des Preußischen Staatsministeriums 1817–1934/38 · Band 4/2 · 30. März 1848 bis 27. October 1858». Acta Borussica. Berlin-Brandenburgischen Akademie der Wissenschaften. Besøkt 15. mai 2022. 
  2. ^ a b Paetau, Rainer. «Die Protokolle des Preußischen Staatsministeriums 1817–1934/38 · Band 5 · 10. November 1858 bis 28. Dezember 1866». Acta Borussica. Berlin-Brandenburgischen Akademie der Wissenschaften. Besøkt 15. mai 2022. 
  3. ^ a b c Paetau, Rainer; Spenkuch, Hartwin (i samarbeid med). «Die Protokolle des Preußischen Staatsministeriums 1817–1934/38 · Band 6/II · 3. Januar 1867 bis 20. Dezember 1878». Acta Borussica. Berlin-Brandenburgischen Akademie der Wissenschaften. Besøkt 14. mai 2022. 
  4. ^ Spenkuch, Hartwin (bearbeidet av). «Die Protokolle des Preußischen Staatsministeriums 1817–1934/38 · Band 7 · 8. Januar 1879 bis 19. März 1890» (PDF). Acta Borussica. Berlin-Brandenburgischen Akademie der Wissenschaften. Besøkt 14. mai 2022. 
  5. ^ a b c Spenkuch, Hartwin (bearbeidet av). «Die Protokolle des Preußischen Staatsministeriums 1817–1934/38 · Band 8/II · 21. März 1890 bis 9. Oktober 1909» (PDF). Acta Borussica. Berlin-Brandenburgischen Akademie der Wissenschaften. Besøkt 14. mai 2022. 
  6. ^ Zilch, Reinhold (bearbeidet av). «Die Protokolle des Preußischen Staatsministeriums 1817–1934/38 · Band 9 · 23. Oktober 1900 bis 13 Juli 1909» (PDF). Acta Borussica. Berlin-Brandenburgischen Akademie der Wissenschaften. Besøkt 13. mai 2022. 
  7. ^ a b c d Zilch, Reinhold (bearbeidet av). «Die Protokolle des Preußischen Staatsministeriums 1817–1934/38 · Band 10 · 14. Juli 1909 bis 11. November 1918» (PDF). Acta Borussica. Berlin-Brandenburgischen Akademie der Wissenschaften. Besøkt 13. mai 2022. 
  8. ^ a b c d e f g Schulze, G. (bearbeidet av). «Die Protokolle des Preußischen Staatsministeriums 1817–1934/38 · Band 11/II ·14 November 1918 bis 31. März 1925» (PDF). Acta Borussica. Berlin-Brandenburgischen Akademie der Wissenschaften. Besøkt 13. mai 2022. 
  9. ^ a b c d e Schulze, G. (bearbeidet av); Holz, Bärbel (i samarbeid med). «Die Protokolle des Preußischen Staatsministeriums 1817–1934/38 · Band 12/II · 4 April 1925 bis 20 May 1938» (PDF). Acta Borussica. Berlin-Brandenburgischen Akademie der Wissenschaften. Besøkt 13. mai 2022.