Nasjonalhelt av Georgia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ordenstegnet for Nasjonalhelt av Georgia.

Nasjonalhelt av Georgia (georgisk: ეროვნული გმირის ორდენი) er en georgisk orden. Utmerkelsen ble innstiftet 24. desember 1992 av Georgias nasjonalforsamling og regulert av lov av 24. juni 2004.[1] Den består av ærestittelen samt et ordenstegn. Den som hedres med utmerkelsen mottar dessuten en lønn av fem hundre ganger den offisielt fastsatte minstelønnen.[1] Æresbevisningen Nasjonalhelt av Georgia er Georgias fremste utmerkelse.[2]

Strukturen i Georgias ordensvesen hviler på Sovjetunionens ordensvesen.[2] Æresbevisningen Nasjonalhelt av Georgia har utmerkelsen Helt av Sovjetunionen som forbilde.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Det synlige tegn på æresbevisningen Nasjonalhelt av Georgia er et rødemaljert gullkors med utbøyde armer som i hver av korsvinklene har et mindre lignende kors.[2] Motivet har en viss likhet med Georgias flagg. Ordenstegnet er opphengt i båndet i et ledd som består av en lukket krone.[1]

Ordensbåndet er rødt med hvite kanter.[1] Ordenstegnet bæres i bånd om halsen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «State Decorations» Arkivert 17. november 2015 hos Wayback Machine., Georgias president. Lest 15. november 2015.
  2. ^ a b c «Georgia» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage & Gentry, 2006, s. 1147.