Hopp til innhold

Ryszard Kaczorowski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ryszard Kaczorowski
Født26. november 1919
Białystok
Død10. april 2010 (90 år)
Smolensk, Russland
BeskjeftigelsePolitiker
Embete
EktefelleKarolina Kaczorowska
Partipartiløs
NasjonalitetPolen
GravlagtPanteon Wielkich Polaków
Medlem avGrey Ranks
Utmerkelser
14 oppføringer
Den hvite ørns orden
Storkorsridder av Sankt Mikaels og Sankt Georgs orden
Storkors av Piusordenen
Medal Pro Memoria
Æresdoktor ved Universitetet i Białystok
Storkors av Ordenen Polonia Restituta
Minnekorset for Monte Cassino
Armia Krajowas kors
Ærestegnet Bene Merito
Æresborger av Gorzów Wielkopolski (2007)
Honorary doctor of the University of Wrocław
Offiser av Ordenen Polonia Restituta
Polonia Mater Nostra Est
Honorary citizen of Gdańsk
Signatur
Ryszard Kaczorowskis signatur

Ryszard Kaczorowski (født 26. november 1919 i Białystok, død 10. april 2010 ved Smolensk i Russland) var en polsk politiker, som fra 19. juni 1989 til 22. desember 1990 var den siste polske eksilpresidenten. Som sin forgjenger Kazimierz Sabbat hadde han sin bakgrunn fra den polske speiderbevegelsen.

Etter at Øst-Polen ble okkupert av Sovjetunionen i 1939 ble Kaczorowski medlem av en undergrunnsorganisasjon, «De grå rekker», og var kontaktmann mellom sin organisasjon og den polske undergrunnshæren.

I juli 1940 ble han arrestert av det sovjetiske hemmelige politiet, NKVD, og i februar 1941 dømt til døden. Etter 100 dager på dødscelle ble straffen omgjort til 10 års Gulag-fangenskap i Kolyma. I 1942 ble han imidlertid benådet, etter at Stalin bestemte seg for å danne en polsk hær i sovjetisk tjeneste og trengte rekrutter. Han deltok i kamper i Italia, bl.a. i slaget om Monte Cassino.

Etter krigen returnerte han ikke til Polen, men studerte i London og arbeidet senere for britiske industriselskaper. Han fortsatte å være aktiv i speiderbevegelsen, bl.a. som formann for den polske speiderbevegelsen i eksil og kommandant for speidernes verdenstreff på Monte Cassino i 1969 og i Belgia i 1982.

Eksilpresident

[rediger | rediger kilde]

Etter at Kazimierz Sabbat måtte trekke seg som eksilpresident i 1989 på grunn av sykdom, ble Kaczorowski utnevnt til hans etterfølger. Allerede noen måneder senere falt kommunistregimet i Folkerepublikken Polen, og folkerepublikken ble avløst av den tredje polske republikk. Lech Wałęsa ble i desember 1990 den første polske presidenten valgt i et fritt valg. Eksilinstitusjonene i London oppløste dermed seg selv, og den 22. desember overrakte Kaczorowski i en seremoni på kongeslottet i Warszawa sine presidentinsignier til Wałęsa.

Etter 1990 oppnådde Kaczorowski stor aktelse i Polen gjennom sine tallrike foredrag, intervjuer og reiser, og ble utnevnt til æresborger av bl.a. Białystok, Kraków og Warszawa.

Ryszard Kaczorowski bodde i London.

Ryszard Kaczorowski døde i flyulykken 10. april 2010 hvor også Polens sittende president Lech Kaczyński omkom.

Referanser

[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Forgjenger  Polsk eksilpresident
19891990
Etterfølger
Overgav førkrigsrepublikkens
presidentinsignier til Lech Wałęsa