Kong Tomislavs stororden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordensinsignier for Kong Tomislavs stororden

Kong Tomislavs stororden eller Kong Tomislavs stororden med bånd og stor morgenstjerne (kroatisk: Velered kralja Tomislava eller Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom) er en kroatisk orden innstiftet i 1992. Ordenen er oppkalt etter kong Tomislav I av Kroatia, som fra regjerte 910 som hertug og fra 925 som den første konge av Kroatia. Kong Tomislavs stororden er Kroatias fornemste orden og rangerer foran Dronning Jelenas stororden. Den tildeles utenlandske statsledere for fremme av gode bilaterale forbindelser. Kong Tomislavs stororden tildeles av Kroatias president.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Kong Tomislavs stororden har én klasse.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordensinsigniene for Kong Tomislavs stororden består av et bånd til å bære over skulderen og ned til hoften, der ordenstegnet er opphengt, samt av en ordensstjerne.

Ordenstegnet består av en ornamentert «H», for Hrvatska, landets navn på kroatisk. Bokstaven har et flettverksmønster og er besatt med fem røde koraller. I midten har den en medaljong i gull som bærer et middelaldersk motiv av en kronet konge, sittende på en trone og med septer og rikseple i hendene. Kongen er flankert av to solmotiver. Kroatias riksvåpen er plassert over midtmedaljongen og under den finnes en rød korall i midten av en sol med tolv stråler. På ordenstegnets revers står innskriften «KRALJ TOMISLAV» (kong Tomislav) og «REPUBLIKA HRVATSKA» (Republikken Kroatia).

Ordensstjernen har åtte lange stråler i sølv og mellom disse kortere stråler i gull og sølv. Midtmedaljongen er i gull og har samme motiv som medaljongen i ordenstegnet.

Ordensbåndet er blått, hvitt og rødt, som i Kroatias flagg, men med et gult flettverksmønster på det blå og røde.

Båndstripen er delt i rødt med to smale gule striper, hvitt og blått med to smale gule striper, samt midtmedaljongen i miniatyr i midten.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Kong Tomislavs stororden tildeles utenlandske statsledere, som bidrar til å fremme landets internasjonale anseelse, og for fremme av gode forbindelser mellom Kroatia og andre land. Ordenen er siden 1995 kun tildelt andre lands statsoverhoder, men før den tid kunne den også tildeles andre framtredende personer. Det ble foretatt én slik tildeling, til president i Den internasjonale olympiske komité, Juan Antonio Samaranch.

Norske innehavere[rediger | rediger kilde]

Kong Harald mottok Kong Tomislavs stororden i forbindelse med statsbesøk i 2011.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Croatia» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, første bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 1051, 1053

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata