Tadeusz Bór-Komorowski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tadeusz Bór-Komorowski
Tadeusz Bor Komorowski.jpg
Født1. juni 1895
Khorobriv
Død24. august 1966 (71 år)
London
Gravlagt Powązki-kirkegården
Utdannet ved Lviv Polytechnic
Beskjeftigelse Offiser, politiker, event rider
Nasjonalitet Østerrike-Ungarn, Andre polske republikk
Utmerkelser
11 oppføringer
Den hvite ørns orden, storkors av Ordenen Polonia Restituta, kommandørkors med stjerne av Ordenen Polonia Restituta, Commander's Cross of the Virtuti Militari, Knight's Cross of the Virtuti Militari, Golden Cross of the Virtuti Militari, Sølvkors av Virtuti Militari, Cross of Valor, Cross of Merit with Swords, Gold Cross of Merit‎, Silver Cross of Merit

Tadeusz Bór-Komorowski (født 1. juni 1895 i Chorobrów i den polskspråklige del av Østerrike-Ungarn, død 24. august 1966 i London, Storbritannia) var en polsk militær leder.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Komorowski ble født ikke langt fra Lwow, og kom fra en kjent adelsslekt.[trenger referanse] Under den første verdenskrig tjenestegjorde han som offiser i den østerriksk-ungarske hæren, og etter krigen ble han høyere offiser i den polske hæren.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Etter å ha deltatt i kampene under den tyske invasjonen av Polen i begynnelsen av den andre verdenskrig i 1939, begynte Komorowski å organisere den polske undergrunnsbevegelsen i Kraków-området.[trenger referanse] I mars 1943, fikk han rang som brigadegeneral.

I midten av 1944, da sovjetiske styrker rykket inn i det sentrale Polen, gikk den polske regjeringen til eksil i London etter at de instruerte Komorowski om å forberede en væpnet oppstand i hovedstaden Warszawa. Regjeringen i eksil ønsket å gå reise til en hovedstad frigjort av polakker, som ikke var beslaglagt av sovjetiske styrker, og for å hindre en kommunistisk overtakelse av Polen som Josef Stalin så tydelig hadde igangsatt.[trenger referanse]

I september 1944 ble Komorowski forfremmet til øverstkommanderende av de militære styrkene. Etter to måneder med harde kamper overgav Komorowski seg til tyskerne den 2. oktober 1944, på betingelse av at det nasjonalsosialistiske Tyskland behandlet de polske fangene som krigsfanger, hvilket tyskerne gjorde.

Komorowski ble deretter internert i Tyskland (ved Oflag IV-C). Til tross for kraftig press fra tyskerne, nektet han å gi pålegg om overgivelse til de gjenværende polske militærenhetene i det tysk-kontrollerte Polen som fremdeles fortsatte de harde kampene. Komorowski ble frigjort på slutten av krigen, og han tilbrakte resten av livet sitt i London, der han spilte en aktiv rolle hos polske flyktningene.

Han skrev selvbiografien sin om sine opplevelser under den andre verdenskrigen i boken The Secret Army som ble publisert i 1951. Han døde i Storbritannia i en alder av 71 år høsten 1966.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Tadeusz Bór-Komorowski – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons