Dead Man

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dead Man
Generell informasjon
Utgivelsesår26. mai 1995 (Cannes-premiere)
Prod.landUSA/Tyskland
Lengde121 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJim Jarmusch
ProdusentDemetra J. MacBride
ManusforfatterJim Jarmusch
MusikkNeil Young
SjeffotografRobby Muller
KlippJay Rabinowitz
Foran kamera
MedvirkendeJohnny Depp
Gary Farmer
Annen informasjon
Budsjett$9 000 000 (est.)
Prod.selskapMiramax Films
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Dead Man er en amerikansk westernfilm fra 1995, skrevet og regissert av Jim Jarmusch. I filmen møter vi bl.a. Johnny Depp, Gary Farmer, Billy Bob Thornton, Iggy Pop, Crispin Glover, John Hurt, Michael Wincott, Lance Henriksen og Robert Mitchum (hans siste rolle) i de viktigste rollene.

Filmen ble skutt i sin helhet på sort-hvitt-filmruller, og regnes av flere som den ultimate postmoderne westernfilmen. Filmen inneholder mange referanser til forfatteren og poeten William Blake som rollefiguren spilt av Depp deler navn med. «Nobody» siterer direkte fra flere av hans verker mange ganger i filmen.

Neil Young improviserte det meste av filmmusikken på gitar mens han så den nyklippede filmen i studio.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

William Blake (spilt av Johnny Depp) en regnskapsfører fra Cleveland, Ohio, kjører med tog til byen Machine for å begynne med en ny jobb ved byens metallverk. En ansatt (spilt av Crispin Glover) advarer Blake mot foretaket. Blake legger merke til fiendskapen som byfolket har til ham. Deretter oppdager han at jobben hans allerede er tatt. Han blir kjørt vekk fra arbeidsplassen av John Dickinson, eier av bedriften. Arbeidsløs og uten penger eller potensielle kunder, møter han Thel Russell (spilt av Mili Avital) en tidligere prostituert.

Thels eks-kjæreste Charlie overrasker dem i sengen, skyter mot Blake og dreper Thel ved et uhell når hun forsøker å skjerme Blake med kroppen sin. Kulen går gjennom Thel og skader Blake, men han klarer å drepe Charlie før han klatrer ut av vinduet og flykter fra byen på Charlies hest. Eier av bedriften, Dickinson, er faren til Charlie, og han ansetter tre legendariske mordere, Cole Wilson, Conway Twill og Johnny "The Kid" Pickett for å bringe Blake tilbake til Dickinson død eller levende.

Blake møter en indianer (spilt av Gary Farmer) som får vite Blakes fulle navn, og tror at Blake er en reinkarnasjon av William Blake, en dikter som indianeren avguder - men som Blake er uvitende om. Indianeren bestemmer seg for å eskortere Blake til Stillehavet, for å returnere ham til det han tror er hans rette plass i åndeverdenen. De reiser vestover, etterlater seg et spor av døde, og møter plakater som kunngjør høyere og høyere belønninger for Blakes død eller fangenskap. I mellomtiden har det mest voldsomme medlemmet av dusørjegerne, Cole Wilson, drept og spist en av kameratene sine og fortsatt jakten alene.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Johnny Depp

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]