Kristian Laake

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kristian Kristiansen Laake
Kristian Kristiansen Laake.PNG
General Kristian Laake på 1930-tallet.
Født9. april 1875
Norge Laake gård, Hovin sogn, Ullensaker i Norge
Død3. august 1950 (75 år)
SkedsmoRediger på Wikidata
Beskjeftigelse MilitærRediger på Wikidata
Utdannet ved Krigsskolen, Den militære høyskoleRediger på Wikidata
Parti VenstreRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Gravlagt Vestre gravlundRediger på Wikidata
Utmerkelser Ridder av Dannebrogordenen, St. Olavs Orden, DannebrogordenenRediger på Wikidata
VåpenartHæren
Militær gradGeneralløytnant
KommandoerKommanderende general (KG) mellom 1931-1940
Deltok iAngrepet på Norge

General Kristian Laake, ca. 1930-35

Kristian Kristiansen Laake (født 9. april 1875, død 3. august 1950) var en norsk offiser som holdt posten som kommanderende general under 2. verdenskrig.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Kristian Kristiansen Laake ble født på Laake gård i Hovin sogn i Ullensaker 9. april 1875. Mellom 1931 og 1933 var han sjef for generalstaben, og fra 1931 var han også kommanderende general (KG). Som KG utarbeidet han hærordningen av 1933 for Forsvarsdepartementet. Som øverste militære ansvarlig for hærens mobilisering viste han lite initiativ i dagene før 9. april 1940, selv om han støttet generalstabssjef oberst Rasmus Hatledals mobiliseringsforslag.

Angrepet på Norge i 1940[rediger | rediger kilde]

Etter mobiliseringsbeslutningen om morgenen den 9. april maktet han heller ikke å sikre generalstabens oppsetting til Hærens overkommando, og oppholdt seg ikke ved staben de første timene. Om ettermiddagen ankom han staben som da hadde tatt tilhold på Eidsvold Landsgymnas, men ble bedt av forsvarsminister Birger Ljungberg om å møte regjeringen på Hamar. Regjeringen flyktet videre til Elverum, hvor også Laake ankom senere på kvelden. Generalstabssjef Hatledal hadde dirigert generalstaben til Elverum via Skarnes, og først om natten lyktes det å samle avdelingslederne på Rena. Staben hadde sitt første møte på Rena om morgenen 10. april, og senere samme dag et møte med justisminister Terje Wold. I disse møtene ser det ut til at Laake var så oppgitt over regjeringen at han mente at videre motstand var håpløs og meningsløs. Om morgenen dagen etter ble han kalt til regjeringen på Nybergsund, og bedt om å søke avskjed. Etter at Laake hadde fratrådt ble oberst Otto Ruge, som han tidligere det året hadde foreslått som sin etterfølger, utnevnt til ny kommanderende general.

Politisk sognet Laake til Venstre, og begrunnelsen for hans opptreden var ikke politisk sympati for angriperne. Han anses for å være blant gruppen av eldre offiserer i 1940, som i mange år hadde advart mot nedbyggingen av forsvaret, og nå følte en veldig skuffelse over å bli satt til side av de politiske myndigheter som var ansvarlige for nedbyggingen. Blant annet hadde han vært i Tyskland på 1930-tallet og sett styrkeoppbyggingen til nazistene, men da han kom hjem og rapporterte om dette til regjeringen Nygaardsvold ble han avvist med at dette kun var spill for galleriet av tyskerne. Dette passet ikke inn i «det brukne geværs» politikk. Som KG manglet Laake Ruges evne til å ta initiativ til improvisert motstand, på tvers av de reglementene som hadde blitt forberedt i fredstid.

Den militære undersøkelseskommisjon av 1946 kritiserte Laake, men siden innstillingen var hemmeligstemplet frem til 1978, ble ikke kritikken offentlig kjent. De fleste historikerne i perioden skrev derfor bare om Laake at han gikk av for aldersgrensen 9. april, som tilfeldigvis var hans 65-årsdag. Som kommanderende general hadde han 67 år som pensjonsalder. Den egentlige årsaken til hans avhang var hans svekkede helse og tap av regjeringens tillit. Etter sin fratreden dro han hjem til Strømmen og levde tilbaketrukket der resten av krigen.

Laake døde 3. august 1950 og ligger gravlagt på Vestre Gravlund i Oslo.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Den militære undersøkelseskommisjonen av 1946' (NOU 1979/47)
  • Ruge, Otto: «Annen verdenskrig»
  • Akershus fylke, Ullensaker, Ministerialbok nr. I 16 (1863–1875), Fødte og døpte 1875, side 187
  • Kristiansen, Tom: Otto Ruge. Hærføreren (Oslo, 2019)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Ivar Bauck 
Kommanderende general
Etterfølger:
 Otto Ruge