Nybergsund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nybergsund
LandNorges flagg Norge
FylkeInnlandet
KommuneTrysil
Postnummer2422 Nybergsund
Areal0,57 km²
Befolkning377[a] (2023)
Bef.tetthet661,4 innb./km²
Kart
Nybergsund
61°15′40″N 12°19′23″Ø

Minnesbauta i Nybergsund, etter den tyske bombingen i april 1940
Museumsbakeri

Nybergsund er et tettsted i Trysil kommune i Innlandet. Tettstedet har 377[1] innbyggere per 1. januar 2023, og ligger ved Trysilelva, noen kilometer sør for kommunesenteret Innbygda. Ved Nybergsund krysser to bruer elva. Nybergsund oppvekstsenter var barneskolen i bygda og hadde i skoleåret 2010/2011 79 elever. Skolen er nå nedlagt. Nybergsund blir ofte forkortet til «Sundet» av lokalbefolkningen og kjennere av stedet. Betegnelsen «Sundet» blir også brukt om Nybergsund Idrettslag

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Natt til 11. april 1940 tilbrakte kong Haakon VII og statsminister Johan Nygaardsvold på Hegg gård utenfor Nybergsund.[2] Den britiske ambassadøren Cecil F. J. Dormer, andre diplomater og noen journalister var også kommet til Nybergsund.[3] Formiddagen 11. april var det statsråd i Nybergsund. Følget oppholdt seg i Nybergsund utover dagen. I en times tid fra kl. 17:00 angrep elleve tyske fly av typen Heinkel He 111[4] med sprengbomber, brannbomber og mitraljøser. Konge, kronprins og regjering unnslapp såvidt bombingen etter at de hadde løpt til et skogholt fra Nybergsund turiststasjon der de spiste middag.

Etter andre verdenskrig ble det reist en bauta og anlagt en park i dette skogholtet til minne om hendelsen. Området omtales som «Kongeparken». Ved femtiårsmarkeringen i 1990 avduket kong Olav V en byste av sin far kong Haakon VII. Ved en senere anledning kunne kong Harald V avduke en byste av sin far kong Olav V. I sin tale ved avdukingen appellerte kongen til at parken ikke bare ble en samling monumenter, men at den kunne minne oss om de hendelser som skjedde under krigen.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Nybergsund Idrettslag har et fotballag som spilte i Adeccoligaen 2008-2011. I NM i fotball 2007 slo Nybergsund eliteserielaget Vålerenga 3-1 i åttendedelsfinalen hjemme på Nybergsund Stadion etter å ha slått ut eliteserielaget og regjerende cupmester Fredrikstad i runden før.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Forfatteren Tormod Haugen er født i Nybergsund.

Kulturhistorie[rediger | rediger kilde]

I sentrum ligger et museumsbakeri i et nedlagt bakeri. Museumsbakeriet er underlagt Trysil/Engerdal museum. Bakeriet var i drift frem til midten av 80-tallet. Ved enkelte anledninger er det åpent hus i bakeriet i forbindelse med at det lokale husmorlaget arrangerer bakeridager. Da bakes det stomp og Trysilsnipp etter tradisjonelle oppskrifter og fremgangsmåter.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

I Nybergsund ligger det et meieri som lager pultost. På vestsiden av Trysilelva ligger en trebehandlingsfabrikk som lager plater basert på spon, lim og flis. Sør for Nybergsund ligger Sagnfossen Kraftverk. I sentrum ligger et mekanisk verksted, butikk, manufaktur og bensinstasjon med post i butikk. Hovedkontoret og hovedlageret til entreprenørselskapet L L Hanstad ligger i Nybergsund.

Aktivitetstilbud[rediger | rediger kilde]

I tilknytning til idrettsplassen er det en tre kilometer lang lysløype som er oppkjørt med to skispor om vinteren. Om sommeren er Tjønna kjent for sin behagelige temperatur og er et yndet badested med fin sandstrand og fasiliteter som garderobe og WC. Merkete turløyper går til toppen av Klanken (650 MOH). Trysilelva gir muligheter for fiske og båtliv. På barneskolen er det en ballbinge, basketballbane, rullebrettrampe og et naturlig amfiteater (dødisgrop). Nybergsund Samfunnshus er bygdas forsamlingshus hvor det jevnlig arrangeres bingo, konserter og tilstelninger. På vestsiden av elva ligger skytebane med overbygd standplass og skytterhus.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 
  2. ^ Bentsen 1991, s. 492.
  3. ^ Koht, Halvdan: Frå skanse til skanse. Minne frå krigsmånadene i Noreg 1940. Oslo: Tiden, 1947.
  4. ^ Jacobsen 2011, s. 147.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]