Krigens brorskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Krigens brorskap
orig. Band of Brothers
Generell informasjon
Sjanger Krigsminiserie
Nasjonalitet England og USA
Utgitt 2001
Lengde 705 min.
Språk engelsk/tysk/fransk/spansk/italiensk
Aldersgrense 18 år
Produksjon
Regissør Phil Alden Robinson
(Del 1, Cuurrahee)
Richard Loncraine
(Del 2, Day of Days )
Mikael Salomon
(Del 3 og 10)
David Nutter (Del 4)
Tom Hanks (Del 5)
David Leland (Del 6)
David Frankel
(Del 7 og 9)
Tony To (Del 8)
Manus Bok: Stephen Ambrose
Scener:
Erik Jendresen
(Del 1, 5 og 10)
Tom Hanks (Del 1)
John Orloff
(Del 2 og 9)
E. Max Frye (Del 3)
Graham Yost
(Del 4 og 7)
Bruce C. McKenna
(Del 4, 6 og 8)
Erik Bork (Del 8 og 10)
Produsent Steven Spielberg
Tom Hanks
Preston Smith
Erik Jendresen
Stephen Ambrose
Musikk Michael Kamen
Medvirkende Damian Lewis
Donnie Wahlberg
Ron Livingston
Matthew Settle
Neal McDonough
Annen informasjon
Filmselskap HBO
Budsjett USD125.000.000
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Krigens brorskap er en ti-delers miniserie produsert for TV basert på boka med samme tittel, skrevet av historikeren og biografen Stephen Ambrose. Steven Spielberg og Tom Hanks var medprodusenter i serien. De hadde også et vellykket samarbeid under produksjonen av spillefilmen Redd menig Ryan i 1998. Miniserien hadde premiere i 2001HBO, deretter ble den solgt til et stort antall land og TV-selskaper verden over, og den vises fortsatt i reprise.

Miniserien beskriver opplevelsene til «Easy Company» (kompani E) i 506. fallskjerminfanteriregiment (fra 101. luftbårne divisjon), under 2. verdenskrig med spesielt fokus på offiseren Richard Winters (spilt av Damian Lewis). Fra kompaniet ble opprettet og fikk sin grunntrening i Tocca, Georgia, gjennom ilddåpen i kamp på «D-dagen» og videre kamphandlinger i Normandie, deretter «Operasjon Market Garden», Ardenneroffensiven og fram til slutten av krigen.

Hendelsene i serien er basert på Ambroses granskning og intervjuer med overlevende veteraner fra «Easy Company». Alle figurene i serien er basert på de autentiske personene i «Easy Company», flere av dem kan bli sett intervjuet som en slags introduksjon til selve episodene (identiteten blir ikke røpet før helt på slutten). I Norge gikk serien på NRK.

Krigens brorskap vant kategorien Beste miniserie eller TV-film under Golden Globeutdelingen 20. januar 2002 som gjaldt produksjoner fra 2001.

Etter denne seriens suksess, produserte Spielberg/Hanks/Gary Goetzman enda en 10-delers miniserie kalt «The Pacific» (Stillehavet) som på tilsvarende vis fokuserer på Stillehavskrigen. Denne serien hadde premiere 14. mars 2010.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]