Tom Hardy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tom Hardy
TomHardyJuly10.jpg
Født Edward Thomas Hardy
15. september 1977 (39 år)
Hammersmith, London, England
Ektefelle Sarah Ward (1999–2004) (skilt)
Utdannet ved Tower House School, Richmond Adult Community College, Drama Centre London
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelser BIFA Award for Best Performance by an Actor in a British Independent Film, Rising Star Award, BAFTA
Aktive år 2001–d.d.
Kjente roller Eames i Inception
Bane i The Dark Knight Rises
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Edward Thomas «Tom» Hardy (født 15. september 1977) er en engelsk film- og teaterskuespiller, kanskje mest kjent for tittelrollen i den britiske filmen Bronson samt Wuthering Heights fra 2009, og for å ha medvirket i amerikanske filmer som Star Trek Nemesis og Inception og den britiske filmen RocknRolla.

Barndom[rediger | rediger kilde]

Hardy ble født i Hammersmith, London. Han er enebarn, sønn av Anne (née Barrett) og Edward "Chips" Hardy. Han vokste opp i East Sheen. Moren hans er artist og maler og hun har en irsk-katolsk familie. Faren hans er romanforfatter. Hardy studerte på Reed's School og Tower House School. Senere begynte han på Richmond Drama School og Drama Centre London.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Hardy giftet seg med Sarah Ward i 1999, men ble skilt i 2004. Han kjempet mot alkohol- og kokainmisbruk i begynnelsen av tjueårene. Han ble innlagt på rehabilitering i 2003 og har vært edru siden. Han har en sønn, Louis Thomas, med sin tidligere kjæreste Rachael Speed. I 2008 møtte han skuespilleren Charlotte Riley når de jobbet med The Take og Wuthering Heights sammen. I 2010 fridde Hardy til Riley.

Utvalgt filmografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

skuespillerstubbDenne biografien om en skuespiller er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.