Koala

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Koala
Koala
Vitenskapelig(e)
navn
:
Phascolarctos cinereus
Goldfuss, 1817
Phascolarctidae
Norsk(e) navn: koala
Hører til: Diprotodontia,
pungdyr,
pattedyr
IUCNs rødliste:
sårbar
Habitat: eukalyptusrike områder
Utbredelse: øst og sør i Australia, men ikke Tasmania
Utbredelseskart for koala
Rødt felt viser utbredelse av koalaen og rosa felt viser områder hvor koalaen er introdusert.

Koala (Phascolarctos cinereus) er et pungdyr som er nært knyttet til livet i trærne. Den blir ofte klassifisert som eneste art i en egen familie (Phascolarctidae).

Koalaer ser fredelige og rolige ut, men de kan forsvare seg med skarpe klør, og brølet fra koala-hannen kan høres på flere kilometers avstand. Den har svært skarpe klør slik at den kan holde seg fast i eukalyptustrærne der den lever. Blir den truet, kan den klore kraftig. Den sover 18 timer i døgnet. Koalabjørnene lever til de er 15 – 20 år i det fri.[trenger referanse] Koalaunger er 2 centimeter når de blir født, og de blir hos moren sin til de er rundt 18 måneder eller moren får nytt avkom.[trenger referanse]

Navn[rediger | rediger kilde]

Ordet koala kommer fra Dharuk-språkets ord gula. Vokalen /u/ ble opprinnelig skrevet i engelsk ortografi som «oo» (i stavemåter som coola eller koolah), men ble endret til «oa», muligens på grunn av en feil.[1] Ordet sies feilaktig å bety «drikker ikke.»[1]

Det vitenskapelige navnet på koala-slekten, Phascolarctos, er avledet fra de greske ordene phaskolos «posen» og arktos «bjørn». Artsnavnet, cinereus, er latin og betyr «aske-farget».[2]

Selv om koala ikke er en bjørn, ble den kalt koalabjørn av engelsk-talende nybyggere fra slutten av det 18. århundre, som først kalte koalaen for koalabjørn på grunn av likheten med bjørn. Selv om det er taksonomisk feil, er navnet koalabjørn fortsatt i bruk i dag utenfor Australia,[3] men bruk av ordet frarådes på grunn av unøyaktighet i navnet.[4][5][6] Andre beskrivende engelsk navn for koala basert på «bjørnen» har inkludert apekatt-bjørn, den innfødte bjørnen, og tre-bjørn.[1] På norsk har koala ofte blitt kalt pungbjørn.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Opprinnelsen til koalaen er uklar, men det er nesten helt sikkert at de nedstammet fra terrestriske vombat-lignende dyr. Fossiler etter koalaer er veldig sjeldne, men noen har blitt funnet nord i Australia, og man regner dem for å være cirka 20 millioner år gamle. På denne tiden var den nordlige halvdelen av Australia regnskog. Koalaen spesialiserte ikke eukalyptusdietten sin før klimaet kjølnet og eukalyptusskoger vokste i stedet for regnskog. Fossilene indikerer at det for over 50 000 år siden fantes gigantiske koalaer som holdt til i de sørlige regionene i Australia.[trenger referanse]

Koalaen har den samme økologiske rollen som dovendyrene i Sør-Amerika.[klargjør][trenger referanse]

Variasjon[rediger | rediger kilde]

Selv om tre underarter av koalaen har blitt beskrevet er dette tilfeldig utvalgt, og er ikke allment akseptert som gyldig. Etter Bergmanns regel er individer fra de sørlige, kaldere klimaområdene større enn individene fra de varmere områdene.

En typisk Victoriansk koala (P. cinereus victor) har lengre og tykkere pels. Pelsen er gjerne en mørkere, mykere gråtone, gjerne med sjokolade-brune partier på ryggen og armene, og har en mer fremtredende lys bakside og loddent, hvite øretupper. New South Wales-koalaens vekt er 12 kg for hanner og 8,5 kg for hunner. I tropiske og sub-tropiske Queensland er koalaen mindre (på rundt 6,5 kg for en gjennomsnittlig hann og akkurat over 5 kg for en gjennomsnittlig hunn), og har en lysere og ofte nesten smussfarget grå, kort, tynn pels. I Queensland ble koalaen tidligere klassifisert som underarten P. cinereus adustus, og mellomliggende former i New South Wales som P. cinereus cinereus. En fjerde variasjon, som teknisk sett ikke er en underart, er «gullkoalaen», som har et svakt gyllent skjær i pelsen som et resultat av fraværet av melanin-pigmentet som forårsaker albinisme hos de fleste andre pattedyr. Variasjonen fra en form til en annen er kontinuerlig og det er betydelige forskjeller mellom enkelte koalaer en gitt region, som for eksempel pelsfargen. Koalaer kan også ha hvit pels i sjeldne tilfeller, noe som skyldes et recessivt gen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c R.M.W. Dixon, Bruce Moore, W.S. Ramson, Mandy Thomas (2006). Australian Aboriginal Words in English: Their Origin and Meaning (2 utg.). South Melbourne: Oxford University Press. ISBN 0-19-554073-5. 
  2. ^ D.A. Kidd (1973). Collins Latin Gem Dictionary. London: Collins. s. 53. ISBN 0-00-458641-7. 
  3. ^ Gerhard Leitner, Inke Sieloff (1998). «Aboriginal words and concepts in Australian English». World Englishes. 17 (2): 153–169. doi:10.1111/1467-971X.00089. 
  4. ^ www.ferngallery.com. «Interesting facts about koalas». Savethekoala.com. Arkivert fra originalen 9. januar 2012. Besøkt 18. desember 2011. 
  5. ^ «Australian Fauna». Australian Fauna. Arkivert fra originalen 31. desember 2011. Besøkt 18. desember 2011. 
  6. ^ Australian Koala Foundation. «Frequently asked questions (FAQs)». Arkivert fra originalen 20. desember 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.