Dharug (språk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dharug (språk)
Iyora, Sydney-språket
New South Wales i Australia
New South Wales i Australia
Brukt iNew South Wales New South Wales
EtnisitetDarug-folket og eora-folket
UtdøddSlutten av 1800-tallet
Lingvistisk
klassifikasjon
Pamanyungansk
Yuin-kurisk
Yora
Dharug

Dharug (språk) på Wiktionary
Portal: Språk

Dharug, også referert til som Sydney-språket eller Iyora, er et nesten utdødd australsk aboriginsk språk fra Yuin-Kuric-språkgruppen. Det ble talt i regionen Sydney, New South Wales, og er det tradisjonelle språket for folkeslagene darug og eora.

Begrepet dharug, som også kan staves dharukk, dharoog, dharrag, og dararrug, etc., kom fra ordet for yam midyini. Dharug er roten eller midyini'en av urspråkene i Sydney. Darug-befolkningen ble sterkt redusert på grunn av virkningene av koloniseringen.[1] Språket har overlevd gjennom skriftlige nedtegnelser og den muntlige tradisjonen til de gjenværende brukerne av språket.

Darug-folket gjenkjenner Sir William Dawes på den første flåten og flaggskipet Sirius for å ha nåde og intelligens av menneskeheten til å registrere og skrive ned det opprinnelige tradisjonelle dalang-språket, ved hjelp fra eldre folk i Sydney Darugule-wayaun.[2] Dawes ble returnert til England i desember 1791, etter uenigheter med guvernør Phillip på, og andre ting, blant annet straffeekspedisjonen som ble lansert som en følge av et angrep på en av regjeringens viktigere menn,[3] angivelig av Pemulwuy.

Navn[rediger | rediger kilde]

De som snakket språket brukte ikke et bestemt navn for sitt språk før invasjonen. Dialekter fra kystnære områder har blitt referert til som iyora (også stavet iora, eora), som ganske enkelt betyr «folk», mens innlandsdialekten har blitt referert til som dharug (også stavet darug, dharuk, dharruk), et begrep av ukjent opprinnelse og mening. Begge navnene blir også brukt for å referere til alle dialekter av språket kollektivt.[1]

Fonologi[rediger | rediger kilde]

Konsonanter[rediger | rediger kilde]

Disse skrifttegnene er tegnede kopier av de som ble hamret inn i stein i New South Wales - opprinnelsesstedet til Dharug- og Eora-folkene.
Perifer Laminal Apikal
Bilabial Velar Palatal Dental Alveolar Retrofleks
Plosiv b k c t
Nasal m ŋ ɲ n
Lateral ʎ l
Rotisk r ɻ
Halvvokal w j

Vokaler[rediger | rediger kilde]

Fremre Bakre
Trang i u
Åpen a

Språket kan ha hatt variasjoner av vokallengde, men dette er vanskelig å avgjøre fra den eksisterende data.[1]

Bildet viser hvordan dharug-folket malte på steiner.

Talespråket gjenopplives[rediger | rediger kilde]

I løpet av 1990-tallet og det nye årtusen har noen etterkommere av darug-klaner i Western Sydney gjort en betydelig innsats for å gjenopplive dharug som talespråk. I dag finnes det noen moderne dharug-talere som holder taler på dharug-språket, og yngre medlemmer av samfunnet besøker skoler og gir demonstrasjoner av muntlig dharug.[4]

Selv om Sydney-språket er klassifisert som utryddet, har man forsøkt å gjenopplive språket, og språket hadde fått en strøm av talere via innsatsen ved Chifley College Dunheved campus i Sydney.[5]

Dharug-ord som finnes i norsk[rediger | rediger kilde]

Eksempler på dharug-ord som har overlevd i vår dagligtale er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Jakelin Troy (1994). The Sydney Language (eng). Canberra: Panther. s. 5, 9, 24. ISBN 0 646 110152. 
  2. ^ School of Oriental and African Studies and NSW Department of Aboriginal Affairs. «The notebooks of William Dawes» (eng). Besøkt 19. desember 2011. 
  3. ^ Australian Dictionary of Biography Online. «Dawes, William (1762 - 1836)» (eng). Besøkt 19. desember 2011. 
  4. ^ CITIES. «Dharug Dalang» (eng). Besøkt 19. desember 2011. 
  5. ^ BBC News. «Lost Aboriginal language revived» (eng). Besøkt 19. desember 2011. 
  6. ^ boomerang.org.au; se under "The Origin of Boomerang". Besøkt 19. desember 2011.