Vombater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vombater
Vombatus ursinus
Vombatus ursinus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Vombatidae
Burnett, 1829
Norsk(e) navn: vombater
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Tofortannede pungdyr
Antall arter: 3
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Australia og omkringliggende øyer
Arter:

Vombater er en familie kortbeinte, muskuløse pungdyr som går på alle fire bein. De blir omtrent en meter lange, kan veie mer enn 30 kilo og har en kort hale. Ordet vombat kommer fra Dharug, et av språkene til de australske urinnvånerne.

Adferd[rediger | rediger kilde]

Vombatene graver store hulesystemer med gnager-aktige fortenner og kraftige klør. De er først og fremst skumrings- og nattaktive, men kommer ut for å lete etter mat på kjølige eller overskyede dager. De er vanskeligere å få øye på enn mange andre dyr, men etterlater seg tydelige spor. Gjerder anses ikke som noen stor utfordring, vombatene graver seg ubesværet under eller gjennom slike hinder. De etterlater seg en særpreget kubisk lort.

Vombater er planteetere, og eter stort sett gress, halvgress, urter, bark og røtter.

Vombater og mennesker[rediger | rediger kilde]

Vombater er ikke redde for mennesker, og noen har derfor med et visst hell prøvd å temme dem. De egner seg imidlertid dårlig som husdyr. De er ikke spesielt sosiale fra naturens side. De er sterke og raske, og kan lett velte en voksen mann. De har skarpe tenner, og de kan bli aggressive hvis de blir provosert eller bare er i dårlig humør.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]