Vombater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Vombater
Vombatus ursinus
Vombatus ursinus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Vombatidae
Burnett, 1829
Norsk(e) navn: vombater
Hører til: pungdyr,
pattedyr,
amnioter
Antall arter: 3
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Australia og omkringliggende øyer
Arter:

Vombater er en gruppe kortbeinte, muskuløse pungdyr som går på alle fire bein. De blir omtrent en meter lange, kan veie mer enn 30 kilo, og har en veldig kort hale. Navnet vombat kommer fra et av språkene til de australske urinnvånerne.

Adferd[rediger | rediger kilde]

Vombatene graver store hulesystemer med gnager-aktige fortenner og kraftige klør. De er først og fremst skumrings- og nattaktive, men kommer ut for å lete etter mat på kjølige eller overskyede dager. De er vanskeligere å få øye på enn mange andre dyr, men etterlater seg tydelige spor. Gjerder anses ikke som noen stor utfordring, vombatene graver seg ubesværet under eller gjennom slike hinder. De etterlater seg også særpreget kubisk lort.

Vombater er planteetere, og eter stort sett gress, halvgress, urter, bark og røtter.

Vombater og mennesker[rediger | rediger kilde]

Vombater er ikke redde for mennesker, og enkelte har derfor med et visst hell prøvd å temme dem. De egner seg imidlertid dårlig som husdyr. De er ikke spesielt sosiale fra naturens side. De er sterke, og raske, og kan lett velte en voksen mann. De har skarpe tenner, og de kan bli aggressive hvis de blir provosert eller bare er i dårlig humør.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Vombatidae – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Vombatidae – detaljert artsinformasjon