Hopp til innhold

Vombater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vombater
Vombatus ursinus
Nomenklatur
Vombatidae
Burnett, 1829
Populærnavn
vombater
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenTofortannede pungdyr
Økologi
Antall arter: 3
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Australia og omkringliggende øyer
Inndelt i

Vombater er en familie kortbeinte, muskuløse pungdyr som går på alle fire bein. Ordet vombat kommer fra dharug, et av språkene til de australske urinnvånerne. Ved første øyekast kan de ligne litt på en liten bjørn eller murmeldyr.

Egenskaper og utseende[rediger | rediger kilde]

De har en gråbrun pels over ryggen, hvit på buken, og har korte, kraftige ben. Vombater blir 90–115 cm lange, med hale 2–5 cm. De måler ca. 36 cm i skulderhøyde, og voksne individer veier mellom 22 og 39 kg.

En hunn føder en unge om gangen, etter en graviditet på mellom 21 og 30 dager. En nyfødt unge veier rundt 2 gram. Den klatrer inn i pungen til moren og blir der i rundt 5 måneder. [1]

Adferd[rediger | rediger kilde]

Vombatene graver store hulesystemer med gnager-aktige fortenner og kraftige klør. De er først og fremst skumrings- og nattaktive, men kommer ut for å lete etter mat på kjølige eller overskyede dager. Vombater er marklevende. De er vanskeligere å få øye på enn mange andre dyr, men etterlater seg tydelige spor. Gjerder anses ikke som noen stor utfordring, vombatene graver seg ubesværet under eller gjennom slike hinder. De etterlater seg en særpreget kubisk lort.

Vombater er planteetere, og eter stort sett gress, halvgress, urter, bark og røtter. Vombater forekommer i tempererte skoger, fjelltrakter, tresavanner, gressletter og buskstepper, i Australia og Tasmania.

Vombater og mennesker[rediger | rediger kilde]

Vombater er ikke redde for mennesker, og noen har derfor med et visst hell prøvd å temme dem. De egner seg imidlertid dårlig som husdyr. De er ikke spesielt sosiale fra naturens side. De er sterke og raske, og kan lett velte en voksen mann. De har skarpe tenner, og de kan bli aggressive hvis de blir provosert eller bare er i dårlig humør.

Avføring[rediger | rediger kilde]

Avføringen fra vombater er formet som lett avrundede kuber. En teori om grunnen til dette er at vombater bruker avføring til kommunikasjon og legger avføringen fra seg på stener og andre steder som stikker opp. Hadde avføringen vært kuleformet, ville den rullet ned. [2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Facts About Wombats", Alina Bradford, 30 oktober 2015, Live Science
  2. ^ "Vombater har terning-formet bæsj. Nå vet forskere hvorfor", Elise Kjørstad, 21. februar 2021, forskning.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]