Kusymre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kusymre
Kusymre
Vitenskapelig(e)
navn
:
Primula vulgaris
Huds., O1762
Norsk(e) navn: kusymre, kublom, kusømra, kusom, krusenblomst, gulveis, liblom og kosmos
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planter
Divisjon: Dekkfrøete planter
Klasse: Tofrøbladete planter
Orden: Lyngordenen
Familie: Nøkleblomfamilien
Slekt: Nøkleblomslekta
Habitat: åpne skoger
Utbredelse: opprinnelig fra Vest- og Sør-Europa

Kusymre (Primula vulgaris) er en plante i nøkleblomfamilien. Slektsnavnet Primula betyr «den første om våren», og viser til at dette er en vårblomstrende plante. Blomstring varierer imidlertid fra januar og utover avhengig av lokasjon i landet. Den har enkeltstående gulhvite blomster.

Planten er opprinnelig fra Vest- og Sør-Europa, med utbredelse fra Færøyene og Norge sørover til Portugal, øst til Tyskland, Ukraina, Krimhalvøya og Balkan, Nordøstst-Afrika (Algerie) og Sørvest-Asia (fra Tyrkia til Iran). I Norge er kusmyre vanlig i kyststrøk fra Aust-Agder til Sør-Trøndelag. Planten vokser i fuktig skyggefull skog og gressbakker. Trives og i maritimt miljø nær sjø.

Kusymre er ikke giftig, både blomster og blad av kusymre er spiselige, og skal ha en blodrensende effekt. Planten har og vært brukt som medisinsk urteplante. Den antas å ha effekt som slimløsende, krampeløsende, svakt smertestillende og beroligende. Urten har og vært brukt som ormemiddel og brekkmiddel. Kan gi allergiske reaksjoner.

Kusymre er fylkesblomst for Hordaland. Lokalt på Vestlandet kalles den kublom. Planten har og andre lokale navn som kusømra, kusom, gulveis, liblom og kosmos. Navnet kusymre kan ha sin opprinnelse i at den blomstrer på den tiden da kyrne kunne slippes på beite.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]