Blåklokke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Blåklokke
Blåklokke
Vitenskapelig(e)
navn
:
Campanula rotundifolia
L.
Norsk(e) navn: blåklokke
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Asterales
Familie: Klokkefamilien
Slekt: Campanula
Habitat: tørre enger, fjellet
Utbredelse: sirkumpolar på den nordlige halvkule

Blåklokke (Campanula rotundifolia) er en flerårig plante i klokkefamilien. Planten blir 10–30 cm høy, og har en blå blomst formet som en bjelle (klokke), derav navnet. Blåklokken blomstrer fra juli til september.

Stengelbladene er smale og relativt lange, mens bladene helt nederst er hjerte- eller nyreformede med tydelige nerver.

Blåklokke klarer seg på næringsfattig og sur grunn, ved kysten, i heier, på skrinn jord, i skogbryn og i fjellet helt opp til 2.050 moh.

Blåklokke kan lett forveksles med fagerklokke, men sistnevnte er om lag dobbelt så stor med blomsterklokker på ca. 4 x 4 cm. Begge har dyp mellomblå farge, men blåklokke har normalt noe flere blomster i klase på hver stilk. I blomst er de to artene lett å skille fra hverandre på måten arrflikene splittes: hos blåklokke rulles de tre arrflikene bakover til en liten spiral, mens de hos fagerklokke splittes mye lenger, men rulles aldri sammen.

Begge artene har klokker dannet ved at kronbladene bare er skilt fra hverandre ca. 1/3 innover fra randen, derav skapes en klokkeform hvor kronbladene er sammenvokst 2/3 av lengden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.