Klokkeøstersurt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Klokkeøstersurt
Nomenklatur
Mertensia virginica
(L.) Pers. ex Link
Populærnavn
klokkeøstersurt,
virginiaøstersurt
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Ordenrubladordenen
Familierubladfamilien
UnderfamilieCynoglossoideae
TribusAsperugeae
Slektøstersurtslekta
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: østlige Nord-Amerika

Klokkeøstersurt eller virginiaøstersurt (Mertensia virginica) er en flerårig urt i rubladfamilien.

Den har opprette stengler som blir 30–80 cm høye. Bladene er eggformede, helrandede og fjærnervede. De har som regel en vinget bladstilk som være opptil 6 cm lang, men de øverste bladene er ofte sittende. Øverst på stengelen er en hengende blomsterstand med klokkeformede, blå blomster. Hver blomst modnes til en spaltefrukt som deler seg i fire smånøtter.

Klokkeøstersurt er utbredt i østlige Canada og østlige og sentrale USA fra Québec og Ontario i nord sørover til Mississippi, Alabama og Georgia. Den er en typisk skogplante som blomstrer tidlig om våren og visner i løpet av sommeren. Pollineringen gjøres av langtungede bier, som honningbier, humler, pelsbier og murerbier. Andre insekter kan også besøke blomstene, for eksempel stor humleflue og svermeren Hemaris thysbe.

Denne vakre planten dyrkes av og til i hager, og det finnes kultivarer med ulike blomsterfarger. I Norge regnes klokkeøsterurt til herdighetsklasse H7–8 så den kan dyrkes i nesten hele landet. Den er bare funnet forvillet én gang i Norge, og Artsdatabanken vurderer det som at arten sannsynligvis ikke kommer til å etablere seg i Norge i løpet av 50 år.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]