Klippegrevlinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Klippegrevlinger
Kappklippegrevling (Procavia capensis)
Kappklippegrevling (Procavia capensis)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Procaviidae
Thomas, 1892
Hyracoidea
Norsk(e) navn: klippegrevlinger,
fjellgrevlinger
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Overorden: Afrotheria
Antall arter: 11
Habitat: fjellklipper eller trær
Utbredelse: Afrika og Sydvest-Asia
Arter:
Masai Mara, Kenya
De karakteristiske fotputene

Klippegrevlinger er en liten orden av pattedyr med en eneste familie som er i nær slekt med elefanter og sjøkyr. I motsetning til disse to gruppene er klippegrevlingene forholdsvis små, rundt 30 til 50 cm, og ligner litt på gnagere.

Når de beiter, benytter de hovedsakelig jekslene, en lite effektiv metode sammenlignet med hva vi finner hos mer moderne hovdyr og gnagere. Deres metabolisme er lav, og de klarer seg dermed med fhv. lite næring. Fremre del av kjeven har tenner som minner om kraftige huggtenner, og som i øvre kjevehalvdel vokser hele livet. Disse antas å være rudimentære støttenner.

Hodet, ørene, bena og halen er korte og kompakte. De har hover på den første og tredje tåen av bakbena. På grunn av spesielt myke «puter» under føttene, som sammen med muskler og svettekjertler fungerer som sugekopper, er de glimrende klatrere.

De fleste artene lever i klipper og fjell, men noen arter er også nattaktive trebeboere (tregrevlinger, Dendrohyrax).

Øynenes blinkhinne er modifisert til å fungere som «solbriller», så de kan holde utkikk etter rovfugler selv i sterkt solskinn.

Dagens arter er siste rest av en gruppe dyr som en gang utviste langt større variasjon i henhold til både form og størrelse. Det fantes kjemper så store som neshorn og langbente arter tilpasset løping. Nåtidens arter har mer eller mindre trukket seg tilbake til leveområder hvor det er liten konkurranse om ressursene som klippegrevlingene er avhengige av.

Klippegrevlinger i Bibelen[rediger | rediger kilde]

Ifølge Loven om rene og urene dyr i Bibelens Tredje mosebok kapittel 11 vers 1-40[1]må ikke klippegrevlinger spises: «Herren talte til Moses og Aron og sa til dem: (...) 4 Av drøvtyggere og klovdyr er det bare disse dere ikke må spise: (...) 5 og klippegrevlingen, for den tygger drøv, men har ikke klover; den skal dere holde for uren; (...) 40 Den som spiser av dyret, skal vaske sine klær, og han er uren til kvelden.»

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Afrotheria

PerissodactylaPaenungulata

Hyracoidea


Tethytheria

EmbrithopodaDesmostyliaProboscideaSireniaReferanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]