Volta (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Volta
Volta

Kart over Volta
Kart over Volta og dens tre tilløpselver, Hvite Volta, Røde Volta og Svarte Volta

Land Ghana, Burkina Faso
Lengde 1 500 km 
Nedbørfelt 407 093 km² 
Middelvannføring 1 210 /s 
Munning Guineabukta

Volta er ei elv i landene Ghana og Burkina Faso i Vest-Afrika. Den dannes av tre tilløpselver, Hvite Volta (Nakambé), Røde Volta (Nazinon) og Svarte Volta (Mouhoun), som alle tre har sitt utspring i Burkina Faso og renner mot sør inn i Ghana. Her munner først Røde Volta ut i Hvite Volta. Senere møtes Hvite og Svarte Volta og danner hovedelva Volta, som munner ut i Guineabukta.

Elva fikk sitt navn fra det portugisiske «Volta», som betyr vende eller snu, fordi tidlige portugisiske gullhandlere brukte elva som markering av det fjerneste punktet for sine utforskningsreiser før de vendte tilbake. Portugiserne kjøpte mye av sitt gull fra innbyggerne i regionen under renessansen. Elva ga senere navn til Fransk Øvre Volta og deretter Republikken Øvre Volta, før dette landet endret navn til Burkina Faso i 1984.

Elva er sterkt utbygd, mer enn 100% av vannføringen er regulert.[1] Voltasjøen i Ghana er verdens største menneskeskapte innsjø, og strekker seg fra Akosombodemningen i det sørøstre Ghana, til byen Yapei, rundt 400 kilometer lenger nord. Innsjøen gir elektrisitet, transport, og mulighet for irrigasjon og fiskeoppdrett, men har også medført at elva ikke lenger frakter sedimenter til kysten, som derfor har begynt å erodere raskt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Black, Maggie og Jannet King: The Atlas of Water, Earthscan 2009, side 36.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]