Solbriller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et par solbriller
En person med solbriller på Folsom gatemarked i 2012

Solbriller er briller med fargede glass, som brukes for å beskytte øynene mot sollys. De brukes også av estetiske hensyn.

Spesielt albinoer og andre mennesker med synsproblemer kan ha nytte av solbriller. På havet og i snødekte omgivelser kan det naturlige lyset være skarpt nok til at også folk med normalt syn får problemer.

Siden 1950-årene har solbriller vært utbredt som motefenomen, spesielt i forbindelse med strandliv. De blir også assosiert med filmstjerner og andre berømtheter i underholdningsbransjen. Solbriller kan brukes for å skjule ens identitet. De hindrer øyekontakt, noe som kan gi den brillekledte et psykologisk overtak. De kan være et tegn på sorg, fordi de skjuler gråt. De blir også brukt for å skjule forstørrede eller sammentrukne pupiller eller blodskutte øyne, symptomer som kan avsløre narkotika- eller alkoholmisbruk.

Blinde bruker ofte solbriller for å unngå å forvirre andre – å ikke se øynene kan være bedre enn å se øyne som stirrer i feil retning. Folk med abnormt utseende øyne (for eksempel på grunn av katarr) eller ukontrollerte rykninger bruker gjerne også solbriller for å skjule dette.

Solbriller kan også være nyttige for sjåfører, seilere og piloter, da de kan filtrere ut uønsket lys (ofte med polariserte glass) og gjøre brukeren i stand til å se bedre. Gode solbriller kan redusere gjenskinnet fra vann, fuktig asfalt og snø betraktelig.

Solbrillforhengere er solbrilleglass som er festet sammen og utstyrt med fester slik at de kan settes utenpå vanlige briller. Disse kan være av samme form som brilleglassene, eller laget slik at de kan klippes/skjæres til å passe i forhold til brukerens ønsker. De kan være laget med feste slik at de kan klappes opp, noe som kan være nyttig ved bilkjøring i tunneler.

Ultrafiolett stråling blir gjerne filtrert vekk, noe som beskytter mot snøblindhet,[1] katarrer og forskjellige former for øyekreft. Innen EU finnes det et CE-merke for briller som oppfyller visse kvalitetskrav. Alle solbriller som selges i Norge og Europa er CE-godkjent, og beskytter derfor godt mot UV-stråling. Solbriller fra lavkostnadsland, piratkopier av solbriller og lignende kan mangle CE-merke, og da heller ikke beskytte øyne[2]. Det er ikke funnet noen sammenheng mellom høy pris og økt beskyttelse mot UV-stråling[3]. Den europeiske standarden er EN 1836:2005. De fire graderingene er 0 for utilstrekkelig UV-beskyttelse, 1 for tilstrekkelig UV-beskyttelse, 2 for god UV-beskyttelse og 3 for full UV-beskyttelse.

Det er også indikasjoner på at synlig høyenergilys (HEV light) er implisert som årsak til aldersrelatert makuladegenerasjon. Det er blitt undersøkt om blå lysblokkerende linser kan ha en beskyttende effekt, men dette er ikke tydelig bekreftet av forskning.[4]

Ved solformørkelser advarer helsemyndighetene ofte mot å se på solen med bare solbriller som beskyttelse. Til dette formålet trengs sterkere filtre for å beskytte øynene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Solbriller beskytter mot solblindhet». Arkivert fra originalen 5. oktober 2016. Besøkt 3. oktober 2016. 
  2. ^ «Tenk deg om to ganger før du bestiller solbriller fra eBay». ForklarMeg.com. 20. mars 2020. Besøkt 28. mars 2020. 
  3. ^ Jogrim Aabakken (21.05.2013). «Solbriller: Billige beskytter like bra». Arkivert fra originalen 28. mars 2020. Besøkt 28.03.2020. 
  4. ^ Glazer-Hockstein C, Dunaief JL. "Could blue light-blocking lenses decrease the risk of age-related macular degeneration?" Retina. 2006 Jan;26(1):1-4. [1]-PMID 1639513

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]