Kjeruber

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Englehierarkiet er fremstilt i kuppelen i baptisteriet til Domkirken i Firenze.

Pseudo-Dionysius Areopagitten utviklet en lære om englene der han plasserer dem i Det himmelske hierarki etter deres funksjon og i hvilken avstand de er fra det guddommelige.
Første orden
Serafene Kjerubene Tronene
Andre orden
Maktene Kreftene Herredømme
Tredje orden
Fyrstedømme Erkeengler Engler
En kjerub fra middelalderen, rundt 1156

Kjeruber er en kategori engler som er omtalt i Bibelen.[1][2] Det opprinnelige hebraiske ordet keruvim (hebraisk: כרובים) er et substantiv i flertall, der den opprinnelige betydningen er usikker. Det tilsvarende akkadiske ord betyr «å velsigne, lovprise».

Kjeruber i Bibelen[rediger | rediger kilde]

Kjeruber omtales i Bibelen som engler av høy rang som har spesielle oppgaver. Kjeruber nevnes 92 ganger i Bibelen, første gang i 1. Mosebok 3:24, der det fortelles at Gud plasserte kjeruber for å vokte inngangen til Edens hage, etter at Adam og Eva var blitt forvist ut av hagen.

Andre Mosebok forteller at figurer som forestilte kjeruber hørte med til utstyret i tabernaklet som jødene brukte i ødemarken. På lokket av Paktens ark var det to kjeruber av gull, én i hver ende, vendt mot hverandre. De to kjerubene hadde ansiktene vendt nedover, som om de bad. Hver kjerub hadde to vinger som var utbredt oppover og skjermet lokket. (2. Mos. 25:10–21; 37:7–9) På de indre teltdukene i tabernaklet og på forhenget som skilte Det hellige fra Det aller helligste, var det brodert bilder av kjeruber (2. Mos. 26:1,31; 36:8,35).

Kjerubene var ikke framstilt som groteske figurer, eller som små barn. Ifølge et samstemmig vitnesbyrd fra gamle jødiske overleveringer (Bibelen sier ikke noe om dette) hadde disse kjerubene manneskikkelse. Salomos tempel hadde to store kjeruber laget av oliventre og belagt med gull, stående i Det aller helligste. Hver av dem var 4,5 m høy. I Esekiels bok er det beskrevet flere syn som skildrer kjeruber; blant annet et syn av et tempel, der vegger og dører var dekorert med utskårne kjeruber (Esek. 41:17–20,23–25). I et annet syn så ledsager kjeruber Guds himmelvogn, og svarer på en måte til løpere.

Selv om jødene hadde bilder av engler, så ble ikke disse englene tilbedt, i tråd med det andre bud om ikke å lage seg et bilde i den hensikt å tilbe det: «Du skal ikke lage deg noe gudebilde, eller noe slags bilde av det som er oppe i himmelen eller nede på jorden eller i vannet under jorden. Du skal ikke tilbe dem og ikke dyrke dem!» (2. Mos. 20:4,5)

I Esekiel 28:12-19 blir det beskrevet en klagesang over kongen av Tyrus. Mange mener at denne sangen har en parallell til Satan. I denne sangen står det blant annet følgende: «Jeg gjorde deg til en strålende og vernende kjerub. Du var på det hellige gudefjell og vandret mellom funklende steiner. Fra den dagen du ble født, var du hel i din ferd, inntil det ble funnet urett hos deg. Din store handel førte med seg at du ble fylt av vold og begynte å synde. Da støtte jeg deg bort fra gudefjellet og gjorde ende på deg, du vernende kjerub, mellom de funklende stjerner. Din skjønnhet gjorde deg hovmodig, og fordi du var så strålende, forspilte du din visdom.» Dette får noen til å trekke den slutning at Satan sannsynligvis var en kjerub før han begynte å motarbeide Gud.

Annen bruk av ordet[rediger | rediger kilde]

I billedkunst er kjerubene ofte blitt fremstilt som uskyldige barneengler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «De hellige verneengler». Den katolske kirke (norsk). Besøkt 6. februar 2022. «Jesus snakket ofte om engler. I Det nye Testamentet er de utallige, og det nevnes syv grupper: engler, makter, fyrster [myndigheter], krefter, herredømmer, troner og erkeengler. I Det gamle Testamentet nevnes to til: serafer og kjeruber.» 
  2. ^ «Dionysius the Areopagite: Celestial Hierarchy». esoteric.msu.edu. Michigan State University. Besøkt 6. februar 2022. «Theology has given to the Celestial Beings nine interpretative names, and among these our divine initiator distinguishes three threefold Orders.(5) In the first rank of all he places those who, as we are told, dwell eternally in the constant presence of God, and cleave to Him, and above all others are immediately united to Him. And he says that the teachings of the holy Word testify that the most holy Thrones and many-eyed and many-winged ones, named in the Hebrew tongue Cherubim and Seraphim, are established immediately about God and nearest to Him above all others.» 

Kilder[rediger | rediger kilde]