Jesaja

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Profeten Jesaja, av Ugolino di Nerio

Jesaja var ifølge Bibelen en profet i Israel. Han tilskrives Jesajas bok, som forteller om hovedtrekkene i hans liv og profetgjerning. Han regnes som en av de viktigste profetene i kongetiden. Han ble kalt til sin gjerning på slutten av Ussias regjeringstid (kanskje omkring 748 f.Kr.). Han har skildret sin kallelsesvisjon i Jesajas bok kapittel 6 og virket meget lenge, til slutten av Hiskias regjeringstid på 700-tallet f.Kr. Jesajas navn er hebraisk og betyr Herren frelser. Faktisk er navnet dannet av den samme rot som navnet Jesus.

I Jesajaboken er det meget stoff som kristne fra starten av har lært som forutsigelser om Jesus. I Adventstidenen og til jul er det særlig mange tekster under gudstjenesten som enten direkte er hentet fra Jesaja, eller som henspiller på Jesaja.

Både Jesajas bok og Annen kongebok forteller at Jesajas ble utvalgt av Gud til å fortelle israelitterne om to helt modsattrettede ting, nemlig om dom og frelse. Innen Jesajas kan profetere, renser en engel hans lepper med glødende kull. Dette var et symbol på at han renset sine lepper for menneskeord, for alt han skulle tale i fremtiden skulle være Guds ord.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]