Troner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Englehierarkiet er fremstilt i kuppelen i Baptisteriet til Domkirken i Firenze. Pseudo-Dionysius Areopagitten utviklet en lære om englene der han plasserer dem i det Himmelske hierarki etter deres funksjon og i hvilken avstand de er fra det guddommelige.
Første orden
Serafene Kjerubene Tronene
Andre orden
Maktene Kreftene Herredømme
Tredje orden
Fyrstedømme Erkeengler Engler

Tronene er ifølge den kristne forfatteren/tekstsamlingen Pseudo-Dionysius Areopagitten fra 500-tallet et nivå i englenes hierarki. De er også brukt som et ikonografisk tema i kirkekunst.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Typologien tar utgangspunkt i de skapningene som profeten Esekiel beskriver som hjul som er utstyrt med vinger og øyne.[1]

Tronene flytter seg på hjul i midten av hjul som er blågrønn av farge. Over hodene har de "himmelen" som er farget som krystall, og under er vingene, to på hver side av kroppen.

Lyden av vingene var som lyden av "fossende vann"

Disse englenes hovedfunksjon er å være Guds vogn De er også menneskelige og rettferdige forhandlere av Guds dømmekraft, og budbringer av Guds ønsker. Disse er de siste i Den Første Orden, hvor Guds utstråling begynner å ta en mere materialistisk form, og derved eksisterer i en overgang

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Esekiel 1.4-11 og Esekiek 1.15-19 7

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hellemo, Geir; Guds billedbok, virkelighetsforståelse i religiøse tekster og bilder, Oslo 1999 ISBN 82-530-2034-1
  • Nes, Solrunn; Mysteriets formspråk, Bergen 2000 ISBN 82-419-0266-2 s. 93

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata