Lancing (West Sussex)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lancing
Puben Farmers i South Street
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktAdur
Admin. grevskapWest Sussex
Seremon. grevskapWest Sussex
StatusLandsby (village)
Retningsnummer01903
Areal14,14 km²
Befolkning18 810 (2011)
Kart
Lancing
50°49′55″N 0°19′08″V

Lancing er en landsby og et verdslig sogn i West Sussex i England. Den ligger i distriktet Adur, med Sompting mot vest, Shoreham-by-Sea mot øst og Coombes mot nord. Stedet er en av landsbyene som hevder å være den største i England, med omkring 19 000 innbyggere i 2002.[1] Det ble målt 18 810 innbyggere i folketellingen i 2011.[2] Sistnevnte folketelling omfattet også befolkningen i landsbyen Coombes.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Hus langs Widewater Lagoon.

Lancing og dets sogn utgjør en del av den smale sentrale seksjonen av Sussex’ kyst mellom mindre Sompting i vest og større Shoreham-by-Sea i øst. Selv ved å ekskludere forsteder har Lancings kjerne den største udelte landsbyområdet i Storbritannia. Dens økonomi er analysert til å være integrert i bydannelsen Brighton/Worthing/Littlehampton (totalt 474 485 innbyggere per 2011).[3] Lancings bosatte område nedenfor South Downs nasjonalpark dekker 9,5 km², noe som er mesteparten av dets landområde.

De eldste ikke-religiøse bygningene i Lancing er fra omkring år 1500. Landsbyen ble et populært reisemål rundt midten av 1800-tallet. Det er lite igjen av turistnæringen, men det drives noen mindre gjestehus. Utenfor Lancing ligger en strand, som ved lavvann har en lang strekning med fin sand. Sør for kystveien A259 finner man Widewater, som er en lagune med brakkvann. Rett nord for landsbyen ligger Lancing Ring, et naturreservat som inngår i Sussex Downs, et Area of Outstanding Natural Beauty («Område med spesielt vakker natur»). Mot nord ligger et jordbruksområde knyttet til Lancing College Farm, og mot øst Shoreham Airport, som er verdens eldste flyplass som har vært i kontinuerlig drift, og som var base for det britiske flyvåpen (RAF) under den andre verdenskrig.

Mye av området som nå er dekket av boliger var tidligere familiedrevne frukt- og blomstergårder som leverte til Brighton Market eller Covent Garden i London.

Jernbanestasjonen Lancing stasjon ble åpnet 24. november 1845, på det som nå heter West Coastway Line. London, Brighton and South Coast Railway åpnet et vognverksted der Churchill industriområde nå ligger. Dette ble nedlagt 19641965.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Lancing, (sammen med andre urbane distrikt Adur) har vennskapsbysforhold med:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «2001 Census: West Sussex – Population by Parish» Arkivert 8. juni 2011 hos Wayback Machine. (PDF). West Sussex County Council
  2. ^ «Key Statistics; Quick Statistics: Population Density» Arkivert 11. februar 2003 hos Wayback Machine., United Kingdom Census 2011, Office for National Statistics
  3. ^ «2011 Census - Built-up areas», ONS.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]