Robert Moog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Dr. Robert Arthur Moog (født 23. mai 1934, død 21. august 2005 i Asheville, Nord-Carolina) var en pioner innen elektronisk musikk, og er kjent som opphavsmannen til Moog synthesizerne.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Moog vokste opp i New York og fullførte sin bachelorgrad i fysikk i 1957 ved Queens College i New York, bachelorgrad i elektroteknikk ved Columbia University, og doktorgrad i teknisk fysikk ved Cornell University.

I tillegg til å starte to instrumentselskaper jobbet Moog også som konsulent og visepresident for Kurzweil fra 1984 til 1988, og hjalp bl.a til med utviklingen av synthesizeren Kurzweil K2000. Tidlig på 90-tallet var han musikkprofessor ved University of North Carolina at Asheville. I 2004 kom filmen Moog av Hans Jørgen Fjellestad, en slags dokumentarfilm som bl.a viser Robert Moog i samtaler med flere elektroniske artister.

28. april 2005 fikk Moog diagnosen glioblastoma multiforme, en form for hjernesvulst. Han døde nesten fire måneder senere, 71 år gammel. Bob Moog Foundation ble opprettet som et minne om ham, med det mål å fortsette utviklingen av elektronisk musikk.

Theremin[rediger | rediger kilde]

Moog konstruerte sin første theremin i 1949. Senere beskrev han instrumentet i hobbymagasinet Electronics World, og tilbød sett med deler til selvbygging. Sent på 80-tallet reparerte han Clara Rockmores originale theremin, hvilket han selv så på som høydepunktet i sin karriere. Han var også produsent på Rockmores album The Art of the Theremin i 1977.

I 1995 var Moog hoved-intervjuobjekt i dokumentarfilmen Theremin – An Electronic Odyssey. Filmens popularitet gjorde at interessen for thereminen kom tilbake, og Moogs firma begynte igjen å produsere thereminer.

R.A. Moog Co. og Moog Music[rediger | rediger kilde]

Robert Moog startet sitt første selskap, R.A. Moog Co., som 19-åring i 1953, for å produsere theremin-sett. På 60-tallet begynte de å produsere modulære synthesizere basert på Robert Moogs design.

I 1972 skiftet selskapet navn til Moog Music. På 70-tallet skiftet Moog Music eierskap flere ganger, før det til slutt endte opp med å ble kjøpt av instrumentprodusenten Norlin. Dårlig ledelse og markedsføring førte til at Moog selv forlot sitt eget selskap i 1977.

I 1978 begynte hans nye selskap Big Briar å produsere elektronisk musikkustyr. Deres første spesialitet var thereminer. I 1999 hadde de utvidet vareutvalget med effektpedalen moogerfooger. Moog startet også et samarbeid med musikkstudioet Bomb Factory, og utviklet sammen med de plugins for opptaksprogrammet Pro Tools.

Selv om Moog Music opphørte i 1993, fikk ikke Robert Moog rettigheter til å markedsføre produkter under sitt eget navn før i 2002, etter en rettssak mot Don R Martin som tidligere hadde kjøpt rettighetene til navnet. Samtidig begynte Robert Moog på en ny minimoog, Minimoog Voyager, med alle funksjoner fra den tidlige Model D, samt en del moderne finesser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Trevor Pinch og Frank Trocco (2002): Analog Days: The Invention and Impact of the Moog Synthesizer. Cambridge, MA: Harvard University Press. hardcover: ISBN 0674008898, 2004 paperback: ISBN 0674016173

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]