Joseph Li Daonan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Joseph Li Daonan
Født17. juli 1902[1]Rediger på Wikidata
Dødca. 1973[1]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseKatolsk prest (1936–), katolsk biskop (1951–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (1951–) Rediger på Wikidata
Utdannet vedFu Jen katolske universitet

Joseph Li Daonan (født 1902 i Ankiu i Suizhou i Hubei i Kina, død tidlig i 1970-årene) var en katolsk biskop av Puqi i Hebei i Kina. Han ble den første kinesiske biskop som – etter betydelig press – ordinerte nye biskoper etter de kinesiske kinesiske myndigheters ønske men uten pavelig mandat.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet den 15. august 1936. Han ble utnevnt til biskop av pave Pius XII den 17. mai 1951 og bispeviet 24. juni 1951 for Puqi av Giuseppe Maurizio Rosà, biskop av Hankou i provinsen Hebei.

Den 13. april 1958 var biskop Li Daonan hovedkonsekrator da prestene Bernardine Dong Guangqing og Mark Yuan Wenhua ble bispeviet i katedralen i Hankou, ikke langt fra Hankou. Han ble assistert i konsekrasjonen av erkebiskop Francis Wang Xueming av Suiyuan (Hohhot) i Indre Mongolia og av biskop Alois Li Boyu av Zhouzhi i Shaanxi.

Med dette begynte en lang rekke bispevielser organisert av den kinesiske patriotiske katolske forening men ikke anerkjent av paven i Roma. På kirkens språk var slike ordinasjone «illegitime». I kirkeretten skjelnet man slik: Bispevielsene var illegitime, men dem som ble ordinert ble sakramentalt «gyldig» bispeviet – det vil si: De var biskoper.[trenger referanse] Spørsmålet var imidlertid om de, og de ordinertende biskoper, var ekskommuniserte. Det ble fra Roma sdvart om at dette ville etter kirkeloven bli konsekvensen, men det ble i ettertid ikke fastslått at de var ekskommunisert.[trenger referanse] Årsaken var at man fra Roma ikke hadde mulighet for blant annet å ta stilling til hvor presset de involverte var, og hva slags intensjoner i forhold til den kirkelige enhet de hadde.[trenger referanse]

Da meldingen om bispevielsene nådde Roma, skrev pave Pius XII encyklikaen «Ad apostolorum principis» med kommunismen og kirken i Kina som sitt tema, og her avviste han bispevielsene og gjentok at det tilkom paven alene å foreta bispeutnevnelser. Det kinesiske regjering svarte med å beordre den kinesiske katolske kirke til ikke å holde kontakt med Roma. Det ble til og med lagt til et spørsmål i tjenesteeden som ble avlagt under bispevielser, som hadde til hensikt at kandidaten skulle avvise enhver styring fra paven.

Biskoper, prester, søstre og legfolk som nektet å føye seg etter det nye regjeringsstyrte kirkesystemet ble sendt til fengsel og arbeidsleirer.[trenger referanse] Skillet mellom «patriotiske» og «Roma-lojale» katolikker vokste.[trenger referanse]

Den 16. august 1959 var biskop Li igjen hovedkonsekrator ved to bispevielser uten pavelig mandat: Anthony Tu Shihua av Hanyang i Hebei og Paul Francis Zhang Mingqian av Yichang i Hebei.

Frem til 1962 hadde antallet «patriotisk» ordinerte biskoper kommet opp i 42, mens den som var utnevnt av Pavestolen og fremdeles bafant seg i Fastlands-Kina var sunket til rundt 20.[trenger referanse]

Biskop Li døde under kulturrevolusjonen, tidlig i 1970-årene.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Catholic-Hierarchy.org, katolsk hierarki ID litaonan, besøkt 24. november 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ http://www.catholic-hierarchy.org litaonan, lest 19. desember 2021